Događaji

pandemija

Australija zabilježila prvi slučaj zaraze varijantom omikron

Australija zabilježila prvi slučaj zaraze varijantom omikron
Shutterstock

Australija je u petak izvijestila o svom prvom prijenosu nove varijante koronavirusa omikron u zajednici, no vlasti su ostale čvrste u planu za ponovnim otvaranjem gospodarstva u nadi da će se ta varijanta pokazati blažom od prethodnih sojeva.

Novi slučaj zaraze učenika iz Sydneya bio je prva potvrđena infekcija omikronom osobe koja nije putovala u inozemstvo, što je znak da je ta varijanta sada u zajednici, priopćile su vlasti države Novi Južni Wales (NSW).

No suzdržali su se od promjene smjera jer najmnogoljudnija država u zemlji nastavlja postepeno otvaranje nakon što je raniji, virulentniji delta soj, rezultirao zatvaranjem na više od četiri mjeseca.

Prijenos je uvijek zabrinjavajući, ali opet ga moramo držati u perspektivi, rekao je novinarima ministar zdravstva NSW-a Brad Hazzard.

"U cijelom svijetu nema jasnoće oko toga hoće li nam ova konkretna varijanta uzrokovati bilo kakve probleme koje su nam uzrokovale prethodne varijante", dodao je.

Australija sada ima devet potvrđenih slučajeva zaraze omikron varijantom, osam u NSW-u, gdje živi trećina od 25 milijuna ljudi u zemlji. Iako su neke države pooštrile unutarnje granične kontrole, savezna vlada je rekla da se ne planira vratiti na zatvaranja koje su definirale odgovor zemlje na pandemiju od samog početka.

Savezna vlada je također za dva tjedna odgodila plan za puštanje stranih studenata i kvalificiranih migranata u zemlju. Australci koji se vraćaju iz južne Afrike također moraju proći dva tjedna hotelske karantene.

Glavni vladin zdravstveni savjetnik Paul Kelly rekao je da zemlja ne bi preporučila uvođenje dopunskih doza cjepiva, kao što su to učinile druge zemlje, budući da "nema dokaza koji upućuju na to da će ranija dopunska doza trenutnog covid-19 cjepiva povećati 
zaštitu od varijante omikron".


Reci što misliš!