Događaji

konferencija sveučilišta

U planu revitalizacija bunkera na Vidikovcu

U planu revitalizacija bunkera na Vidikovcu

Na području Vidikovca u planu je urediti i zelene zone s vidikovcem, pješačkim stazama i javnim parkingom, uz formiranje brojnih dodatnih sadržaja za rekreaciju, turizam i odmor.

Sveučilište u Zadru sazvalo je konferenciju za medije, u sklopu prekograničnog projekta Revival – Revitalisation and Reuse of the lost heritage in the Adriatic landscape.

Konferencija će se održati u utorak, 30. studenog 2021., u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru, s početkom u 11 sati. 

Tema konferencije je predstavljanje plana revitalizacije bunkera C-47 na Vidikovcu, koji će kroz projekt Revival biti obnovljen i uređen u svrhu razvijanja “vojnog turizma”, ali i za održavanje manjih događanja, izložbi i prezentacija.

Riječ je o podzemnoj utvrdi, za koju se pretpostavlja da je izgrađena 30-ih godina prošlog stoljeća, a koja čini mrežu od otprilike 250 bunkera na potezu od naselja Diklo do Bokanjca, Ploča i Gaženice.

Stoga će se u skladu s ciljevima projekta Revival zaštititi i adaptirati zaboravljena kulturna baština, dok će se na navedenom području Vidikovca urediti i zelene zone s vidikovcem, pješačkim stazama i javnim parkingom, uz formiranje brojnih dodatnih sadržaja za rekreaciju, turizam i odmor.

Radovi na obnovi su već u tijeku, a bunker C-47 je poslužio i kao polazišna točka za formiranje nove turističke rute koja se u kružnom obliku proteže od Vidikovca, preko Musapstana, Crnog, Križa i Dračevca, a donosi zanimljivo avanturističko iskustvo i istraživanje prirode u okolici Zadra.

Izgradit će se i atraktivna platforma za turiste

Iako točno vrijeme gradnje podzemne vojne utvrde nije poznato, zna se da će očuvani bunker C-47 na Vidikovcu kroz projekt Revival dobiti novi sjaj.

U sklopu projekta već je izvedeno idejno rješenje sanacije bunkera s pripadajućim okolišem, koji podrazumijeva uređenje bunkera za “vojni turizam“ i različita društvena, kulturna i turistička događanja. Uz revitalizaciju podzemne utvrde će se uredit i okoliš na Vidikovcu, a izgradit će se i atraktivna platforma za turiste.

Prilikom provedbe projekta samoinicijativno je  formirana i nova kulturna ruta, kojoj je početna točka upravo bunker C-47. Ruta podrazumijeva obilazak obnovljene podzemne utvrde, a potom i off-road avanturu na buggy vozilima od Vidikovca, preko Musapstana, Crnog, Križa i Dračevca – sve uz razgledavanje netaknute prirode i istraživanje zaboravljene  mreže bunkera.


Reci što misliš!