Događaji

novi podaci

Britanska studija otkrila vezu nasilja u kući i rizika radikalizacije

Britanska studija otkrila vezu nasilja u kući i rizika radikalizacije
Shutterstock

Postoji značajna prevalencija obiteljskog nasilja u životima onih koji su obuhaćeni britanskim programom za osobe kojima prijeti radikalizacija, prema istraživanju koje je naručila britanska protuteroristička policija, objavljenom u četvrtak.

Studija, koja je proučavala 3045 osoba koje su bile klasificirane kao podložne radikalizaciji (V2R), otkrila je da je nešto više od trećine njih povezano sa slučajevima obiteljskog zlostavljanja, bilo kao počinitelji, žrtve, svjedoci ili kombinacija tri kategorije.

Slučajevi obiteljskog nasilja kretali su se od djeteta koje je svjedočilo zlostavljanju kod kuće do osoba osuđenih za pokušaj ubojstva svojih partnera.

“Ovo početno istraživanje rezultiralo je nekim statistički značajnim podacima koji se ne mogu i ne smiju zanemariti”, rekla je glavna nadzornica detektiva Vicky Washington, nacionalna koordinatorica za prevenciju, vladin program koji ima za cilj suzbijanje radikalizacije.

Istraživanje “Project Starlight” uključivalo je oko polovicu ljudi podložnih radikalizaciji obuhvaćenih programom u Engleskoj i Walesu 2019. godine.

Utvrđeno je da je nešto više od 15 posto onih koji su upućeni u program, u dobnoj skupini od 16 do 64 godine, bili žrtve obiteljskog zlostavljanja – gotovo tri puta više od procijenjenog prosjeka za opću populaciju.

Iako je postojala slična prevalencija među muškarcima i ženama, muškarci su najčešće bili počinitelji, dok su žene obično bile žrtve.

U slučajevima u kojima je utvrđena povezanost sa obiteljskim zlostavljanjem, islamistička ideologija zabilježena je u 28 posto osoba podložnih radikalizaciji, dok su krajnje desničarske ideologije uočene kod njih 18 posto, pokazalo je istraživanje.

Washington je rekla da je studija usmjerena na razumijevanje šire slike terorizma, a ne na stigmatiziranje pojedinaca ili ne tvrdi da je jedan čimbenik nužno povezan s drugim.

“Projekt Starlight pokazao je očiglednu prekomjernu zastupljenost iskustava obiteljskog zlostavljanja u životima onih koji su nam upućeni radi zaštite i podrške”, rekla je.

“Apsolutno je važno da koristimo ove informacije kako bismo modificirali ono što radimo i ojačali naš odgovor u cijeloj policiji, ne samo u borbi protiv terorizma.”


Reci što misliš!