Događaji

#pag

Idući tjedan svečano obilježavanje obljetnice obrane Paškog mosta

Idući tjedan svečano obilježavanje obljetnice obrane Paškog mosta
Grad Pag

U ponedjeljak, 8. studenog, održat će se svečano obilježavanje 30. godina od obrane Paškog mosta. Prema programu, u 11:00 sati je dolazak uzvanika na Paški most, izvođenje himne Republike Hrvatske, minuta šutnje za poginule branitelje, polaganje vijenaca i paljenje svijeća pokraj kapelice i Spomen ploče.

U 11:30 sati je prigodno obraćanje uzvanicima. Svečano obilježavanje 30. godina od obrane Paškog mosta organiziraju Grad Pag, Grad Novalja, Općina Kolan, Općina Povljana i Koordinacija braniteljskih udruga otoka Paga. Prvi napadi na Paški most počeli su u listopadu 1991.godine, nakon što su pobunjeni Srbi i JNA preuzeli kontrolu nad sjevernim dijelom Masleničkog ždrila. Agresor je, u svojim nakanama komadanja Hrvatske, silovitim napadima 1991. godine, prometno gotovo presjekao Hrvatsku na dva dijela. Osim cestovnog i željeznički promet prema Dalmaciji bio je prekinut. Jedina prometna spona između sjevera i juga Hrvatske bio je Paški most i zbog toga je postao cilj agresorskih napada.

Prvi napad na Paški most zrakoplovima JNA dogodio se 3. listopada 1991. godine. Osim Paškog mosta, agresorska JNA zrakoplovima je napadala i trajekte, luku Žigljen i Prizna, a zatim i luke u Ždrilu i naselje Miškovići. Najjači napad na Paški most dogodio se 8. studenog kada su zrakoplovi JNA raketirali položaje branitelja od naselja Miškovići do obalnog dijela Ljubačkih vrata, a istovremeno su bombama i raketama pokušali pogoditi Paški most. Branitelji su, pokazujući nevjerojatno junaštvo, izdržali raketiranje i oborili su tri neprijateljska zrakoplova.

Od tog dana više nije bilo napada na Paški most. Obranom Paškog mosta onemogućeno je teritorijalno komadanje Hrvatske i osigurana je prometna komunikacija između sjevernog i južnog dijela Hrvatske.

​​​​​​​

Reci što misliš!