Događaji

kvart i po

Prijedlog s Poluotoka: Sprave za vježbanje na zadarskoj rivi i uređenje staza za bicikliste

Prijedlog s Poluotoka: Sprave za vježbanje na zadarskoj rivi i uređenje staza za bicikliste
Bojan Bogdanić

Posljednji je dan za predaju prijedloga na "Kvart i po", za sudjelovanje kvartova u planiranju projekata i komunalnih intervencija u gradu.

MO Poluotok je uz ranije navedenih sedam, predložio još dva nova prijedloga:

Postavljanje sprava za vježbanje na otvorenom - Riva

Iako smo za područje Rive u sklopu projekta KVARTipo već prijavili prijedloge uređenja šetnice između dva drvoreda te prijedlog za postavljanje javnih slavina za vodu, na prijedlog građana te članova Vijeća MO Poluotok, smatramo bitnim odvojeno prijaviti prijedlog za uređenje te postavljanje sprava za vježbanje na otvorenom na nekoj od zelenih površina koje se protežu dužinom rive.

Kao idealnu predlažemo lokaciju kod OŠ Petar Preradović jer bi tako bila dostupnija i djeci u sklopu vanrazrednih aktivnosti. Ne treba posebno naglašavati kako je obala Petra Krešimira IV. možda i najfrekventnija lokacija u županiji te bi ovakav sadržaj predstavljao podizanje životnih uvjeta domicijelnom stanoviništvu ali i dodatan sadržaj posjetiteljima.

Izrada prometnog rješenja biciklističkih staza - Poluotok

U zemljama EU iznimna važnost se pridaje osiguravanju preduvjeta za sigurno korištenje bicikala u javnom prometu, a s ciljem poticanja građana na tjelovježbu te smanjenje prometnih gužvi i emisija štetnih plinova. Zadar je po konfiguraciji terena idealan za korištenje bicikala no problem je nedovoljan broj označenih biciklističkih staza.

Na području pješačkih zona MO Poluotok trenutno je zabranjena vožnja biciklima i sličnim prevoznim sredstvima te su biciklisti primorani voziti po prometnicama koje nisu pripremljene za promet bicikala čime ugrožavaju svoju sigurnost te sigurnost svih sudionika u prometu.

Stoga smatramo bitnim da se u koordinaciji s policijom te nadležnim službama Grada Zadra krene u proces planiranja trase buduće biciklističke staze oko poluotoka, a koja bi se mogla nadovezati na buduću mrežu biciklističkih staza.
 


Reci što misliš!