Događaji

zdravlje

Uz Svjetski dan osteoporoze: Nastavak liječenja u vrijeme pandemije iznimno je važan

Uz Svjetski dan osteoporoze: Nastavak liječenja u vrijeme pandemije iznimno je važan
Thinkstock

Prevencija i rana dijagnostika osteoporoze iznimno su važni, kao i nastavak liječenja u vrijeme pandemije koronavirusa, istaknuli su stručnjaci na konferenciji za novinare u Zagrebu, povodom obilježavanja Svjetskog dana osteoporoze pod motom "Aktivno za zdrave kosti".

To je važno osobito stoga što će, kako je rečeno, jedna od tri žene i jedan od pet muškaraca starijih od 50 godina u svijetu doživjeti osteoporotični prijelom.

"Od prijeloma bedrene kosti u 2020. godini umrle su ukupno 652 osobe, od toga 455 žena i 197 muškaraca, a u primarnoj zdravstvenoj zaštiti zabilježeno je 111.728 osoba s dijagnozom osteoporoze", rekla je voditeljica Službe za epidemiologiju i prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Brkić Biloš.

Specijalist internist-endokrinolog na Zavodu za endokrinologiju KBC Zagreb, član Hrvatskog društva za osteoporozu i profesor Medicinskog fakulteta u Zagrebu Zlatko Giljević rekao je da je osteoporoza veliki javnozdravstveni problem u svijetu i u Hrvatskoj, ponajprije zbog starosti populacije i načina života, a najčešće se može lako otkriti i uspješno liječiti.

"Osnovne komplikacije osteoporoze su prijelomi koji uzrokuju veliku invalidnost, a prijelomi bedrene kosti i veliku smrtnost. Više od 60 posto prijeloma može se jednostavno spriječiti, prije svega ranom dijagnostikom i pravodobnim liječenjem”, rekao je Giljević.

Predstojnik Klinike za reumatologiju, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju KBC Sestre milosrdnice Simeon Grazio ustvrdio je da je osteoporoza bolest za koju je skrb u doba početka pandemije covid-19 bila izazovna, prvenstveno što se tiče zakazivanja pregleda i dijagnostičkih pretraga.

"Ove godine vrijeme stanje je u tom smislu značajno poboljšano, ali uvijek treba naglašavati potrebu što ranijeg dijagnosticiranja i pravovremenog liječenja osteoporoze, da osteoporoza i lijekovi za liječenje osteoporoze ne povisuju rizik za infekcijom, kao niti su prepreka za cijepljenje“, rekao je.

Radi što ranijeg otkrivanja te bolesti, Hrvatsko društvo za osteoporozu, u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo će u sklopu kampanje „Aktivno za zdrave kosti“ organizirati besplatne preglede mjerenja gustoće petne kosti u prostorima Hrvatskog društva za osteoporozu u Zagrebu, Kruge 44, od kraja listopada do kraja prosinca, najavila je predsjednica Hrvatskog društva za osteoporozu Vesna Mijoč.

Uz prethodno naručivanje  na broj  091 2332 723, više od tri stotine građana moći će uz poštivanje svih epidemioloških mjera besplatno obaviti pregled ranog otkrivanja osteoporoze, dodala je.

Pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Mirela Šentija Knežević naglasila je da se javnozdravstvena kampanja „Aktivno za zdrave kosti“ provodi pod pokroviteljstvom Grada Zagreba koji više od 20 godina surađuje s Hrvatskim društvom za osteoporozu na promicanju ovog javnozdravstvenog problema.

„Zabrinjava nas visoka smrtnost zbog prijeloma bedrene kosti od čega je u 2020. umrlo čak 455  žena. Menopauza značajno ubrzava gubitak koštane mase i povećava rizik osteoporoze i osteoporotičnih prijeloma. U prvih 5 do 6 godina nakon menopauze, gotovo polovica žena ubrzano gubi koštanu masu za više od 20 posto“, upozorila je zamjenica pročelnice Gradskog ureda za zdravstvo Ivana Portolan Pajić.

Stoga je, dodala je, neobično važno utvrditi rizike koji doprinose razvoju osteoporoze i provoditi aktivnosti prevencije bolesti.

Svjetski dan osteoporoze obilježava se svake godine 20. listopada, a u Zagrebu će se radi podizanja svijesti o važnosti prevencije, ranog otkrivanja i liječenja ove bolesti osvijetliti fontane ispred Nacionalne sveučilišne knjižnice, stoji u priopćenju.


Reci što misliš!