Događaji

IVANA PAVIĆ ŠIMETIN

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a komentirala slučaj pacijenta koji je pobjegao iz Klinike, pa pronađen mrtav

U Hrvatskoj su u posljednjem danu prema podacima Nacionalnog stožera civilne zaštite zabilježena 3162 nova slučaja zaraze koronavirusom

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin komentirala je današnje veliku brojku novozaraženih i umrlih, piše RTL.

Kazala je da ovakvu situaciju nismo već dugo imali. 

Sadržaj se nastavlja...

"Radi se o broju koji je 27 posto veći nego prošli tjedan. Nakon tri tjedna blagi porast, jučer 70 posto porasta, a prekjučer 30 posto porasta. Veći porast zahtijeva da se svi vratim osnovnim mjerama, distanca, pranje ruku, a posebno cijepljenje. Europska komisija već pravi razliku za cijepljenje i necijepljene zemlje. U zemaljama koje imaju niži cjepni obuhvat, očekuje se porast hospitalizacija i porast smrtnih slučajeva", kazala je i dodala:

"Među osobama koje su preminule, a u dobi su ispod 55 godina, radi se o osobama koej nisu cijepljene", kaže.

Poručuje da se radi o četvrtom valu.

"Njegova visina uspon, ali i do kada će trajati, ovisi o tome koliko je građana cijepljeno. S obzirom da ne možemo govoriti o nekom kolektivnom imunitetu, a dolazi hladnije vrijeme i počela je školska i akademska godina, imamo brojke kakve imamo", rekla je. 

Komentirala je i slučaj pacijenta koji je pobjegao iz Klinike za infektivne bolesti. 

"U Hrvatskoj nema obaveznog liječenja osim kada je osoba opasna za sebe ili druge. Ova osoba je opasna kao i svaka pozitivna osoba. Nema instance po kojoj bi se moglo zadržavati na prisilnom liječenju. Ali tada se morao držati propisa u kućnoj izolaciji. Kriterij za hospitalizaciju je  narušeno zdravstveno stanje, a ne pozitivan rezultat. Nema prisilnih hospitalizacija", ustvrdila je.

Podsjećamo, u Hrvatskoj su u posljednjem danu prema podacima Nacionalnog stožera civilne zaštite zabilježena 3162 nova slučaja zaraze koronavirusom, što je značajan porast u odnosu na prošla dva tjedna, a umrle su 23 osobe.

Broj zaraženih u posljednjem danu veći je za više od 50 posto u odnosu na prošlu srijedu kad su potvrđena 2022 nova slučaja, dok je prije dva tjedna Hrvatska brojila 1925 novih slučajeva. Više od 3000 zaraženih zadnji put zabilježeno je još u travnju.

Udio pozitivnih na 10.691 testiranih uzorka iznosi gotovo 30 posto.

Trenutno je aktivno 11.995 slučajeva. Među njima je 939 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 131 pacijent, izvijestio je u srijedu Nacionalni stožer.

Umrle su 23 osobe.


Reci što misliš!