#zadar
MEAT ME 2.0 starta u ponedjeljak na Staroj pijaci: Koga, čega?!!! Naravno, janjetine! Kako? I s bižima i pečene!
Janjetina je najbolja upravo u zadarskom kraju. Bilo da je stigla s Paga, Ravnih kotara ili Bukovice, bila paška ili dalmatinska, potpuno mlada ili nešto zrelija, pečena na ražnju, ispod peke s krumpirima ili na gradelama, kuhana u lešadi ili žgvacetu i naravno, s bižima u Iškom lopižu – meso mlade ovce pramenke najslađe je baš ovdje.
Zato nije neobično da je prvi dan zadarskog Festivala mesa Meat
Me 2.0 posvećen janjetini i jelima koja se mogu pripraviti od tog
mesa. Kuhar-moderator prvog dana i kulinarsko-gastronomskog
programa je chef zadarskog Restorana Foša, Saša Began. U programu
sudjeluju zadarski restorani Foša, Hedonist, Il Padrino,
Trattoria Mediterraneo i Dva ribara.
U prvom dijelu programa, od 10 do 12 sati, chef Foše će za
marendu pripremati rolanu pečenu janjetinu na svoj način te
veliku teću janjećeg gulaša s bižima. To je jelo pod nazivom Iški
lopiž zaštićena nematerijalna kulturna baština RH. I u novoj je
verziji, kuhana u običnom loncu, dalmatinska janjetina s bižima
vrhunska marenda. Drugi dio gastronomskog programa prvog dana
Meat Me 2.0 ponudit će janjetinu sa žara, točnije pečenu na OFYR
sistem roštilju.
Za ponudu vina već prvog dana pobrinut će se Udruga vinara
Zadarske županije u suradnji s Ivanom Stiblikom, čiji će članovi
svoja vina djelomično donirati, a djelomično prodavati po
promotivnim cijenama. Prvog dana Festivala u prvom će planu biti
vina zadarske Vinarije Fiolić. Sa svojim pićima i sokovima na
Festivalu će biti prisutna Maraska Zadar za što je
predviđen cocktail show u kojem će sudjelovati učenici
i profesori Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar,
s dobrim žesticama Destilerija Mashtel, s kruhom pekara Kroštula,
s vodom Tvornica Santa, a sa svojim će proizvodima na Meat Me 2.0
već u ponedjeljak biti prisutni i drugi partneri: Paška sirana,
Matak tartufi, Pršutana Biloglav i Ninska solana.
Janjetinu, kao i sve drugo meso koje će biti skuhano ili pečeno
na Meat Me 2.0 darovat će zadarske mesnice: Paleka,
Biloglav, Ikić, Gobin, Lukin i Poličanka.
Voditelj programa prvog dana Festivala je Jakov Mađarić, a za
glazbu će se pobrinuti DJ Adam Abramović.
Hrana i piće na Meat Me 2.0 prodavat će se uz pomoć bonova po
cijeni od 20 kn za hranu i 10 kn piće, a sav prihod od Festivala
je namijenjen Odjelu pedijatrije zadarske Opće bolnice.
Ulaz u šator na Staroj pijaci bit će moguć jedino uz predočenje
COVID potvrde, ali će se moći napraviti i antigenski test za
privremenu potvrdu kojoj je trajnost 48 sati od uzimanja uzorka.
Vezane vijesti
-
Plava ekonomija treba pomiriti gospodarski rast i očuvanje našeg morskog okoliša. Na Sveučilištu u Zadru danas je otvorena prva međunarodna konferencija „RethinkBlue“ u organizaciji COST Akcije CA22122 – Rethinking the Blue Economy: Socio-Ecological Impacts and Opportunities, organizirana s potporom COST - European Cooperation in Science and Technology, Sveučilišta u Zadru te Hrvatske zaklade za znanost.
-
Ozlijeđenoj je pružena je liječnička pomoć u zadarskoj bolnici gdje su joj utvrđene lake tjelesne ozljede.
-
Iz zadarske Elektre stiže obavijest o privremenom prekidu u opskrbi električnom energijom zbog radova prema sljedećem rasporedu
-
Turistička zajednica Općine Pašman i ove godine organizira rekreativnu utrku/šetnju Đirada koja će se održati 27. travnja, a imat će kao i prošle godine dvije dužinske kategorije dok se limit za broj sudionika povećao na 600.
Izdvojeno
-
U Dalmaciji će biti promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Mjestimice kiša, lokalno i pljuskovi s grmljavinom, moguće izraženiji, uglavnom prema kraju dana.
-
David Lynch, poznat po svojoj intrigantnoj viziji i dubokom umjetničkom doprinosu, rijetko je ime koje se povezuje s dizajnom namještaja ili sajmovima u svijetu dizajna. Međutim, ove godine, slavni redatelj, scenarist i umjetnik pridružio se redovima kreativaca na Salone del Mobile, ogromnom sajmu namještaja na rubu Milana. No, Lynch nije samo pridonio novom komadu namještaja ili dekoru; umjesto toga, on je stvorio prostor za razmišljanje – “A Thinking Room“.
-
Niacinamid, također poznat kao vitamin B3, postao je neizostavan sastojak u svijetu njege kože zbog svojih izvanrednih prednosti.
-
Prošla su vremena kada smo kreme sa zaštitnim faktorom nanosili samo kada idemo na plažu. One su danas neizostavni dio naše svakodnevne rutine!
Reci što misliš!