Događaji

#pašman

Projekt izgradnje vidikovaca i poučnih staza na Pašmanu bliži se kraju

Projekt izgradnje vidikovaca i poučnih staza na Pašmanu bliži se kraju
Otok Pašman

Općina Pašman osigurala je sredstva iz EU fondova za projekt “Uspostave i uređenja poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture” financiran sredstvima iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj na temelju natječaja iz Program ruralnog razvoja, mjera 8.5.2. Projekt je prošao na Javnom pozivu Ministarstva regionalnog razvoja Republike Hrvatske, a odobreno je 100 % traženog novca – 750.000 kuna.

Projektom se uspostavljaju i uređuju rekreativno-poučne staze, vidikovci i odmorišta na šumskom području s ciljem promicanja i korištenja rekreacijskih, zdravstvenih i turističkih funkcija šume što u konačnici doprinosi poboljšanju kvalitete života lokalnog stanovništva te u velikoj mjeri obogaćuje turističku ponudu otoka Pašmana. Nadalje, projektom se nastoji educirati i informirati posjetitelje o šumskim biljkama i životinjama, o važnosti očuvanja ekosustava, o zaštiti šuma i špilja otoka Pašmana te o sprječavanju nastanka požara.

Očekivani završetak izgradnje je za 10-tak dana, a u radove je uključena izrada i postavljanje odmorišta, dobava i postavljanje opreme odmarališta kao što su klupe, stalci za bicikle, panoramski teleskopi, kante za otpad, informativne i orijentacijske ploče.

Na stazi ukupne duljine 13,25 km je izgrađenih 5 odmorišta/vidikovaca:

  1. Odmorište/vidikovac Lavande, gdje će biti okolo konstrukcije odmarališta posađen „Vrt lavande“,
  2. Odmorište/vidikovac Bobića, odakle se mogu izletnici uputiti u posjet Bobića špilji,
  3. Odmorište/vidikovac Smilje, posađene biljke predstavljaju još jedan tip „dalmatinskog vrta“, a vidikovac je smješten blizu transverzalne veze s glavnom otočnom cestom u mjestu Mrljane,
  4. Odmorište/vidikovac Maslina, koji će predstavljati još jedan tip „dalmatinskog vrta“, smješten je blizu transverzalne veze s glavnom otočnom cestom u mjestu Neviđane,
  5. Odmorište/vidikovac Bokolj, kojim poučna staza završava na najvišem vrhu otoka Pašmana Veliki Bokolj.