Događaji

#preko

Prečani pozivaju na oslikavanje lanterni posvećenih stradalim priješkim lavandijerama

Prečani pozivaju na oslikavanje lanterni posvećenih stradalim priješkim lavandijerama
wallpaperaccess.com

U povodu i u sklopu programa obilježavanja 130. godišnjice stradanja 16 prijeških lavandijera, mještani Preka, otoka Ugljana i njihovi gosti okupiti će se 2. studenoga u Preku i pustiti u more 130 plutajućih papirnatih lanterna s upaljenim svjećicama.

Lanterne će oslikati i svojim dojmovima i porukama ispisati učenici OŠ Valentina Klarina u Preku i polaznici Dječjeg vrtića Lastavica u Preku i svim područnim odjelima. U oslikavanju mogu sudjelovati i svi zainteresirani – djeca i odrasli – na likovnoj radionici koja će se održati u petak, 15. listopada u POU Dom na žalu u Preku od 16 do 17 sati, a vodit će je akademska slikarica, autorica slikovnice “Bijele ribice lavandijerice” Manuela Vladić-Maštruko.

- Ritual kao alat u umjetnosti simbolički pruža priliku zajednici da se emotivno i kulturološki poveže. Ovom prigodom i izvedbom odajemo počast stradalim priješkim lavandijerama i ljudskoj opstojnosti (usprkos istodobnoj ranjivosti) i univerzalnim ljudskim vrijednostima. Kada pokazujemo brigu i kada nam je stalo, nismo sami… u nama se otvara iscjeljujući prostor prema prevladavanju boli iz prošlosti. U trenutku kada u ruci držimo i palimo svijeću, stvara se jedno osobno sjećanje na taj trenutak, a kada to činimo zajedno, otvara se iscjeljujući prostor, iz prošlosti prema budućnosti, i kolektivnom sjećanju koje se duboko urezuje u emotivno i kulturno tkivo zajednice, navodi Manuela Vladić-Maštruko.

Performance “Bijele ribice lavandijerice” memorabilija je o vremenima, zbivanjima i ljudima koje vrijedi pamtiti i odati im počasti. Nadahnut je i posvećen, kao i istoimena knjiga, priješkim lavandijerama koje su stradale u olujnome moru 2. studenoga 1891. godine kraj otočića Galevca.

​​​​​​​​​

Reci što misliš!