Događaji

#biograd

Biogradski Crveni križ osigurao besplatan prijevoz za umirovljenike

Biogradski Crveni križ osigurao besplatan prijevoz za umirovljenike
Grad Biograd na Moru

Mnogim Biograđanima i žiteljima susjednih općina koje svojom djelatnošću obuhvaća GDCK Biograd, poznat je slogan „Pozovi i GDCK Biograd na moru te vozi“. A što to zapravo znači, najbolje znaju osobe kojima su takve usluge potrebne.

Riječ je o besplatnim uslugama prijevoza osoba starije životne dobi kojima su one nedostupne ili teže dostupne. Stoga je pozivom na broj Gradskog društva Crvenog križa Biograd na Moru takva pomoć u određenim situacijama itekako dobro došla. Poznato je da se radi o projektu koji Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Biograd na Moru u partnerstvu s Gradom Biogradom provodi pod tim nazivom.

Projekt „Pozovi i GDCK BNM te vozi“ odobren je od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, kazala nam je Franka Troskot ravnateljica biogradskog GDCK-a. Trajanje projekta je 24 mjeseca od početka provedbe 1. siječnja 2021 godine. Sredstva su osigurana iz fonda Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Skrb za socijalno osjetljive skupine, Udruge u socijalnoj skrbi u iznosu od 111.000,00 HRK, te sufinanciranjem grada Biograda u iznosu od 15.000,00 HRK na godišnjoj bazi.

Rezultati koji se postižu provedbom programa okrenuti su općem cilju, ublažavanju socijalne isključenosti i uključivanje starijih osoba u život zajednice, poboljšanja kvalitete njihova života, te što duži ostanak u vlastitom domu. Usluge projekta uključuju besplatan prijevoz osoba starije životne dobi na potrebne željene lokacije poput liječničke ordinacije, banke, pošte i sl.

Programom se potiče mobilnost i neovisnost starijih osoba o članovima obitelji ili susjedima. Na taj način članovi obitelji lakše mogu uskladiti obiteljske i poslovne obveze, a njihovi stariji imaju priliku umanjiti osjećaj usamljenosti i nemogućnost ispunjavanja vlastitih potreba.

Ovaj program uspješno je zaživio na području našeg djelovanja, kazala je Franka Troskot, a to su područje grada Biograda na Moru, te općine Tkon, Pašman, Pakoštane i Sveti Filip i Jakov. Naša iskustva iz prakse potvrđuju da je program itekako pogođen, jer su upiti za usluge toga tipa svakodnevne i uglavnom se uspješno i realiziraju.

Najviše poziva primamo za potrebe prijevoza zbog zdravstvenih usluga. Najčešće za Specijalnu bolnicu za ortopediju u gradu Biogradu na Moru, u kojoj mnogi žitelji starije životne dobi osim pregleda odlaze i na redovitu fizikalnu terapiju. Tu su zatim potrebe prijevoza i do zadarske Opće bolnice, zbog raznih specijalističkih pregleda i slično, a nešto manje za druge ali isto tako moguće usluge prijevoza, zaključila je ravnateljica Troskot.

​​​​​​​​​