Događaji

#agrra

AGRRA kroz ECOWAVES povezala sve korisnike lučkog područja

AGRRA kroz ECOWAVES povezala sve korisnike lučkog područja
AGGRA

U organizaciji Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije, a u sklopu projekta ECOWAVES, jučer je u zadarskom hotelu Kolovare održana konferencija pod nazivom “Jačanje kapaciteta za pravilno gospodarenje otpadom u lučkom području“.

Projekt ECOWAVES se provodi u sklopu programa Interreg ADRION, nositelja Uprave lučke mreže Ionskog mora – Luke Taranto, a usmjeren je na održivi razvoj luka na području sedam država (Italija, Hrvatska, Slovenija, Grčka, Srbija, Crna Gora i Albanija), su Hrvatskoj ga provodi Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA). Vrijednost projekta je 2.114,750 eura, a razdoblje provedbe je od 1. ožujka 2020. do 31. kolovoza 2022. godine.

Više o samom projektu rekla je Ivana Dević, voditeljica projekta i zamjenica Ravnatelja AGRRA-e.

– Ovom konferencijom htjeli smo povezati javni sektor, kao razinu donošenja politika i mjera, i brodske agente, kruzing agente, turističke agente, predstavnike lučkih uprava i kapetanija, odnosno sve one koji se na bilo koji način dodiruju i koji su korisnici lučkog područja da zajedno djelujemo i donosimo neke planove kojih ćemo se držati u budućnosti.

– Projekt se sastoji od dva radna paketa od kojih je jedan već završen. Kako je veliki obuhvat svih zemalja unutar ovog projekta i zakonska regulativa je različita. Tako smo morali smo usporediti zakonodavni i pravni okvir unutar kojeg možemo zajednički djelovati. I sad smo krenuli u taj drugi aktivni radni paket kojeg je nositelj AGRRA. U tom paketu imamo tri momenta koji nas jako vesele. Prvi je sporazum s lučkim upravama u ADRION području. Minimalno osam lučkih uprava od kojih minimalno dvije, znači Srbija, Albanija, BiH i Crna Gora, moraju biti potpisnice zajedničkog sporazuma kako bi doprinosile dalje o održivom upravljanju lučkog područja. Potpisivanje tog sporazuma očekujemo u studenome u luci Ancona koja je također partner u ovom projektu. Drugi moment je potpisivanje sporazuma sa minimalno tri kruzer kompanije kako bi i one doprinosile i razvijale svijest svojih članova posade i osoblja te putnika o pravilnom postupanju s otpadom . Treći moment je postavljanje različitih eko instalacija od kojih svaki partner ima priliku odabrati što je za njega najpovoljnije. S Lučkom upravom Zadar, kao pridruženim partnerom, došli smo do zaključka kako je najbolje postaviti senzore u područje luke Gaženica koji bi putem mobilnih aplikacija automatski upozoravali ovlaštene osobe od odstupanja od referentnih vrijednosti. Na taj način točno bi se znalo tko je i u kojoj količini izbacio kakav otpad i uzrokovao nekakvo onečišćenje– rekla je Dević.

Lučka uprava Zadar pridruženi je partner AGRRA-i na ovom projektu. Da je riječ o izvrsnom projektu koji će doprinijeti poboljšanju sustava naglasio je Đoni Štambuk, pomoćnik ravnatelja za komercijalno-operativne poslove i marketing Lučke uprave Zadar.

– U projektu se zapravo i radi o poboljšanju i koordinaciji aktivnosti između talijanskih i hrvatskih luka u vezi zbrinjavanja otpada u lukama. U sklopu projekta imamo dobru priliku da kroz radne pakete nabavimo opremu koja nam je još uvijek manjkava i jedna od najboljih stvari je što smo bili primorani napraviti analizu postojećeg stanja i na taj način ustanovimo sve „gapove“ koje imamo u lukama i sve ono što bismo mogli poboljšati u tom procesu. 

Govornici na konferenciji bili su instruktor ronjenja Đani Iglić, izv.prof.dr.sc. Dino Županović, Željka Galik Cimić iz tvrtke Scenic Cruises,Ivana Chaux-Jukić, direktorica Active Solera i Marijan Cukrov iz Klastera Intermodalnog Prijevoza (KIP).

Krstarenja kruzerom po atraktivnim destinacijama sve su pristupačnija, a ova vrsta udobnih putovanja kojima putnici otkrivaju čari nekoliko zemalja u plovećim hotelima imaju šire globalne razmjere, ne samo u sektoru turizma.

Područje Jadranskog mora naseljeno je od davnina, a kako je imalo važnu ulogu u povijesti, tako ima i danas. Danas je istočna obala Jadrana jedno od najatraktivnijih obalnih područja u Europi gdje milijuni turista dolaze svake godine. S obzirom da je kvaliteta morske vode i vode općenito jedan od glavnih izazova 21. stoljeća, projekt ECOWAVES će pomoću transnacionalnog pristupa doprinijeti očuvanju i smanjenju onečišćenja navedenog područja. U svezi s tim, projektom će se ostvariti dva rezultata:

1) transnacionalna strategija usmjerena k upravljanju otpadom i

2) transnacionalna mreža za zaštitu okoliša unutar lučkog područja.

Činjenica je da su problemi s kvalitetom vode uglavnom neriješeni i ozbiljni u svim uključenim zemljama, bilo zbog lošeg upravljanja, nedostatka političke volje, nedostatnih ulaganja ili nedovoljne ekološke osviještenosti. Stoga su navedeni projektni rezultati temeljeni na inovativnim modelima upravljanja otpadom.

Sudionici u projektu promiču održivi ekološki status luka poboljšanjem razumnog ponašanja putnika u lučkim područjima te  ga prenose svim dionicima u lancu povezanih sektora na zajedničko poboljšanje u održivom razvoju.

​​​

Reci što misliš!