Događaji

#koronavirus

Biden dobio 'booster' dozu cjepiva protiv covida-19

Biden dobio 'booster' dozu cjepiva protiv covida-19
Shutterstock

Američki predsjednik Joe Biden primio je u ponedjeljak treću dozu cjepiva protiv covida-19, u nadi da će dati snažan primjer Amerikancima da prihvate dodatnu dozu, dok neki od njih još uvijek nisu dobili ni prvu.

U SAD-u je prošlog tjedna odobreno davanje treće doze cjepiva Pfizer/BioNTecha svim osobama starijim od 65 godina, onima koje su zbog posla jače izložene virusu i za osobe između 18 i 64 godine s čimbenicima rizika za razvoj ozbiljnijeg oblika bolesti.

Biden, koji ima 78 godina, primio je prvu dozu 21. prosinca prošle godine, a drugu 11. siječnja, što je uživo prenošeno na televiziji kako bi potaknuo stanovništvo na cijepljenje.

U ponedjeljak je rekao da će i njegova supruga Jill uskoro primiti dodatnu dozu.

Oko 60 milijuna Amerikanaca ima pravo na treću dozu cjepiva, s time da od druge mora proći najmanje šest mjeseci.

Dobivajući injekciju, Biden je odbacio kritike da bi SAD trebale dati više cjepiva siromašnijim zemljama prije nego počnu s docjepljivanjem u svojoj zemlji. "Mi ćemo učiniti što trebamo", rekao je.

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) još nije razmotrila zahtjev Moderne za 'booster' dozom, a Johnson & Johnson još nije ni aplicirao.

Stručnjaci nastavljaju promovirati cijepljenje dok regionalna žarišta bolesti širom SAD-a nastavljaju opterećivati zdravstveni sustav koji bi mogao dodatno biti narušen zbog iscrpljenosti liječnika i medicinskih sestara ili zbog osoblja koje se odbija cijepiti.


Reci što misliš!