Događaji

#rokotok

Ribafisha se posebno dojmili Ošljak i Rivanj

Ribafisha se posebno dojmili Ošljak i Rivanj

Domagoj Jakopović Ribafish i predstavnici Udruge RokOtok predstavili su u ponedjeljak, 13. rujna rezultate ovogodišnje, druge, etape projekta #RokOtok.

Plivajući s nekim od najvećih i najboljih hrvatskih plivača, Ribafish je od 3. do 27. srpnja prešao više od 50 kilometara te tako spojio nastanjene otoke središnje Dalmacije u ovu jedinstvenu plivačko-edukativnu avanturu.

-Bilo je prekrasno upoznavati nove otoke, otočane, djecu i priče kojima su nas dočekali. Na Ošljaku su tako na predavanju bila apsolutno sva djeca na otoku, a na plivanju na Rivanj – i svi njegovi stanovnici! Divno iskustvo, savršeni dojmovi i obećanje da sljedećeg srpnja s otoka Vira nastavljamo s putovanjem i osvajanjem posljednjeg, pedesetog naseljenog otoka na Jadranu, najavio je Ribafish tijekom predstavljanja ovogodišnjih rezultata #RokOtoka.

Ove su godine s Ribafishom neke dionice plivale i poznate osobe, poput Brune Šimleše te plivačice Dina Levačić i Antonija Buličić, a na predstavljanju je bio i bivši vaterpolist Dubravko Šimenc, koji je kao ambasador HTZ-a također pratio Ribafisha na #RokOtoku.

-RokOtok je puno više od projekta kojemu je cilj spajanje otoka te pothvata jedne osobe velikog srca. U posljednje tri godine RokOtok prerastao je u projekt koji uistinu pokreće mlade na akciju te im usađuje vrijednosti koje se od novih generacija i očekuju. Nevjerojatan je osjećaj ponosa kada gledate predavanja Ribafisha na kojem sudjeluju mladi otočani sa svojim roditeljima i upijaju svaku riječ o zaštiti svojih otoka te koliko je važno biti ekološki osviješten i brinuti se za vlastitu baštinu, prirodu i bogatstvo koje nam naši otoci pružaju, naglasio je Šimenc.

Ovogodišnja 25 dana duga druga etapa projekta #RokOtok započela je u Brodarici kraj Šibenika te završila u Preku na Ugljanu, tijekom koje je Ribafish posjetio otoke Krapanj, Zlarin, Prvić, Kaprije, Žirje, Murter, Vrgadu, Pašman, Ugljan, Ošljak, Rivanj, Sestrunj, Zverinac, Iž, Ravu, Dugi Otok i Kornat. Osim plivačkog, veliki dio #RokOtok projekta čini i edukativni sadržaj. Tako su ove godine održana interaktivna predavanja i radionice za više od 2500 djece i njihovih roditelja, podijeljeno je više od 1500 poklona, provelo se više od 30 sati s djecom u sklopu organiziranih potraga za “blagom”, utrošilo se više od 15 sati na čišćenje plaža, postavilo se 16 geocacheova te se sakupilo više od 100 kilograma otpada s hrvatskih plaža.

Projekt #RokOtok nastao je 2019. godine u spomen na prerano preminulog dječaka Roka, koji je sa svojim ocem, Ribafishem, želio posjetiti svih 50 nastanjenih otoka naše obale. Njegov otac je projekt realizirao i, uz prošlogodišnju stanku zbog epidemije izazvane koronavirusom, nastavio ovoga ljeta. Projekt je dobio i nagradu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za doprinos u promicanju pomorske kulture i proglašen je najljepšom pričom ljeta 2019. godine.


Reci što misliš!