internacionalni seminar
Lokalna akcijska grupa „Bura“ primjer je dobre prakse implementacije ruralnog turizma
Lokalna akcijska grupa „Bura“ dana 07.09.2021 bila je domaćin seminara projekta „FinEst Countryside - Accessible Coastal and Village Tourism in the Baltic Sea Region" LAG-ovima Nelja Valla Kogu i Pohja-Harju Koostookogu iz Estonije. Na seminaru je prisustvovalo 27 sudionika.
Glavna svrha projekta je donijeti dodanu vrijednost ruralnom turizmu jer je turizam rastući sektor i u Finskoj i u Estoniji. Cilj projekta je također planiranje konkretne suradnje i širenje dobre prakse iz jedne zemlje u drugu, kao i razvoj turističkih paketa po regijama po mjeri te su odabrali Lokalnu akcijsku grupu „Bura“ kao primjer dobre prakse.
Seminar je otvoren prigodnim pozdravom općinskog načelnika jedinice lokalne samouprave Jasenice, gospodina Stipe Vulića. LAG „Bura“ je predstavio svoje primjere dobre prakse, projekte lokalne i internacionalne projekte i LAG natječaje za dodjelu sredstava poljoprivrednicima i jedinicama lokalne samouprave.
Na seminaru su izlagali predstavnici turističkih zajednica Jasenice, Posedarje i Vrsi koji su predstavili turističke atrakcije svojih područja.
Nakon završetka seminara sudionici su posjetili OPG Sandra Babac, Šinjorina Smokva u Poljicima. Predstavnici su odabrali Šinjorinu Smokvu za terenski posjet zbog njihove reputacije ekološke proizvodnje po dalmatinskoj recepturi, posebice jer smokva kao voće ne postoji na području njihovog teritorija te je mnogim sudionicima ovo bio prvi doticaj s ovom tradicionalnom dalmatinskom voćkom.
LAG Bura je sa sudionicima dogovorio mogućnost suradnje kroz novi projekt ruralnog turizma kroz podmjeru 19.3.2. Predstavnicima LAG-ova uručeni su prigodni darovi OPG-a Mate Dušević iz Ljubča, poznatog po proizvodnji nagrađivanih monosortnih maslinovih ulja te proizvodnjom vina i likera.
U listopadu 2021 LAG „Bura“ kreće u projekt suradnje podmjere 19.3.2 „Vrata u Europu“ s partnerskim LAG-ovima iz Poljske LAG Ślężanie, LAG Lider A4 i LAG Gromnik. Cilj projekta je branding lokalnih i turističkih proizvoda i razmjena primjera dobre prakse.
Vezane vijesti
-
Udruga za očuvanje i promicanje običaja i tradicije Dikla, Kveštura i ove godine pripremila je atraktivno uprizorenje živih jaslica u Diklu kod bunara u četvrtak 26. prosinca!
-
Klub zadarskih studenata u Zagrebu uspješno je organizirao humanitarnu akciju u kojoj su prikupljali dobrovoljne priloge za Udrugu za autizam Zadar, a sve zahvaljujući vašem velikom srcu i zajedničkom trudu!
-
Matična škola je donirana sredstva iskoristila za kupnju nove ploče za kuhanje, koja će značajno unaprijediti rad školske kuhinje i omogućiti bolje uvjete za pripremu obroka.
Izdvojeno
-
Policija od sutra, 27. prosinca, pa do 1. siječnja dopušta korištenje snažnije pirotehnike u Hrvatskoj, a povodom toga poslala je priopćenje i pozvala na oprez prilikom korištenja pirotehničkih sredstava.
-
Poznato je da hladniji mjeseci donose promjene u prehrambenim navikama, metabolizmu i razini energije. Smanjena dostupnost svježeg sezonskog voća i povrća dodatno otežava održavanje raznovrsne prehrane. Tople juhe u ovom periodu postaju savršen izbor – zasitne su, okrepljujuće i lako se prilagođavaju sezonskim potrebama tijela.
-
Nastup će se održati na Trgu Petra Zoranića ove subote s početkom u 21 sat.
-
Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na društvenim mrežama i još jednom naglasio da će braniti hrvatsku demokraciju.
Reci što misliš!