Događaji

#premuda

Društvo arhitekata Zadra održalo radionicu ”Arhitektura i djeca”

Društvo arhitekata Zadra održalo radionicu ”Arhitektura i djeca”
Tihomir Franov

21. kolovoza 2021. godine na otoku Premudi održana je radionica ”Arhitektura i djeca”, a tema radionice bila je ”gradimo grad”

Radionica je održana u prostoru komunjskog magazina koji je nedavno obnovljen sredstvima Ministarstva kulture i Grada Zadra, a čiji su interijer i namještaj mještani sami uredili. S obzirom da je prostor nedavno obnovljen i maketa koju su izradila djeca ostala je u prostoru komunjskog magazina kako bi se radionica u budućnosti nastavila.

Napravili smo djeci nekoliko oblika kuće u vidu razvijenog plašta, ali su oni nakon nekoliko napravljenih „zadanih“ oblika sami počeli formirati svoje oblike. Tako je nastao stadion, Famozni muzej, neboder, natpis na ulazu u grad i dr. U tradicionalnom centru imamo gradsku vijećnicu i crkvu, a na trgu ispred crkve imamo i fontanu. U novom dijelu grada napravljen je veliki trgovinski centar s namještajem, škola, kino centar, stadion, muzej. Razne vrste zelenila su bile neizostavni dio našeg grada.. – prenosi DAZ.

Važne lekcije za sve uzraste

Vrlo je važno istakuti i pohvaliti inicijativu mještana Premude i Društva arhitekata Zadra što su odlučili napraviti ovu radionicu za djecu, a ne sumnjamo da bi ista dobro došla i mnogim odraslima.

S obzirom na to da su djeca bila veoma različitih uzrasta, tema je bila prilično općenita: Gradimo grad. Popričali smo o tome kako nastaje grad, koje su osnovne funkcije u grada, kako se formira mreža prometnica u središtu grada npr. u Dalmaciji, te kako se planski formiraju dijelovi naselja kada se grad širi na slobodne/neizgrađene površine. Malo smo popričali i o tome zašto mora postojati red u prostoru (zašto se izdaje građevinska dozvola), zašto se neke zgrade mogu graditi jedna do druge, a druge traže puno veći otvoreni prostor, koje funkcije idu najčešće skupa, a koje ne; razgovarali smo i o oblikovanju prostora te kako jedna obična 2d slika može postati zgrada s namjenom – navodi DAZ.

​​​​​​​​​

Reci što misliš!