Događaji

#biograd

Turistička šetnja gradom "Biograd na dlanu"

Turistička šetnja gradom
Grad Biograd na Moru

Pod nazivom Biograd na dlanu, a u organizaciji Grada i Turističke zajednice grada, upriličena je lijepa, zanimljiva i poučna turistička šetnja gradom Biogradom.

Obilazak grada pod „budnim okom“ koordinatorice i vrsne poznavateljice grada i njegovih kulturno povijesnih, a posebno sakralnih znamenitosti Ivane Zrilić, odvijala se ova zanimljiva turistička šetnja kroz grad u tiho ljetno predvečerje i dakako poštivanje svih epidemioloških mjera.

Uz pomoć interpretacijskih vodiča Sonje, Silvije, Ivice i Ivane, okupljenim posjetiteljima predstavljene sve biogradske znamenitosti, a posjetitelji su mogli čuti kakve sve tajne krije taj grad u srcu Jadrana.

Stoga se u ovu šetnju i krenulo upravo s rive i Srca Jadrana i to uz objašnjenje zašto i kako je grad Biograd dobio taj naziv. A kako je istaknula Ivana grad Biograd nalazi se točno u srcu Jadranske obale a njegov prepoznatljiv logo je u obliku srca. Stoga je u samom centru grada na Rivi postavljen foto kutak u obliku crvenog srca, a kraj koga se svakodnevno slikaju tisuće turista.

Od srca Jadrana skupinu zainteresiranih posjetitelja ekipa vodiča povela je do Narodnog trga, mjestu nekadašnjih hrvatskih vladara, a prije svega poznatog Petra Krešimira IV. No neposredno u blizini trga nalaze se i ostaci bazilike Sv. Ivana Evanđeliste, koji također pričaju o burnoj prošlosti. Pripadala je muškom benediktinskom samostanu koji je u drugoj polovici 11. stoljeća osnovao upravo Petar Krešimir IV. Na tom mjestu za posjetitelje ove biogradske povijesne šetnje uprizoren je i kratki događaj vezan uz kralja Petra Krešimira i njegov posjet biogradskom zaleđu, gdje je tada, kako priča kaže, po prvi put pao snijeg.

Mališani koji su upriličili ovo događanje bili su više nego vjerne kopije onog vremena i običaja ,što bez sumnje daje dodatnu draž čitavoj ovoj turističkoj šetnji. Nakon starog djela, gdje je još predstavljeno niz sakralnih objekata ,odnosno ostataka od kojih svaki svjedoči svoju priču, posjetitelji su imali priliku vidjeti i gdje su to bila Vrata o, sela, što je bio ulaz u srednjevjekovni grad.

Na fotografiji koju nam je ovom prigodom pokazao Lari Barani vidljivi su ostaci zida rušenog 1125 godine od Mlečana. U nizu obilazaka ove turističke šetnje gradom Biogradom vodiči nisu žalili truda te s puno ljubavi, znanja i dakako dobre volje tumačili sve pojedinosti ovih zanimljivih znamenitosti. Posebno valja istaknuti Župnu crkvu Svete Stošije ili Anastazije, kršćanke i mučenice, a koja je sagrađene u18. stoljeću na predjelu glavica. Iako razarana još uvijek stoji na tom mjestu te je zaštitnica grada Biograda ali i Zadarske županije. Uz upoznavanje s spomenikom kralja Tomislava, te spomeniku majci, braniteljima i ždralu, u ovoj turističkoj šetnji posjetitelji su posjetili i Centralni gradski park, te crkvicu Sv. Roka, a potom i crkvicu Sv. Ante ,koji je kako kažu zaštitnik braka, žena, djece, trudnica i putnika. Puno je još lokaliteta, znamenitosti i zanimljivosti vezanih uz njih, te ih gostima našeg grada preporučujemo u jednoj novoj šetnji kroz povijest.


Reci što misliš!

  Vezane vijesti