Događaji

#covid-19

Britanija preporučuje cijepljenje maloljetnicima

Britanija preporučuje cijepljenje maloljetnicima
Željko Lukunić/PIXSELL

Velika Britanija dat će mogućnost svim 16-godišnjacima i 17-godišnjacima da prime prvu dozu cjepiva Pfizer protiv covida-19, rekli su u srijedu britanski savjetnici za cijepljenje, proširujući cijepljenje i na čitavu tu dobnu skupinu.

Britanski Zajednički odbor za cijepljenje i imunizaciju (JCVI) rekao je da nadopunjuje prvotni savjet koji je dao prošli mjesec, u jeku promjena nastalih širenjem zaraze među mlađim skupinama.

"Nakon pažljivog razmatranja posljednjih podataka, savjetujemo da se zdravim 16-godišnjacima i 17-godišnjacima ponudi prva doza cjepiva Pfizer-BioNTech. Savjet o tome kad bi se trebala ponuditi druga doza doći će kasnije", rekao je Wei Shen Lim, čelnik JCVI-ja.

"Dok je covid obično blag ili asimptomatičan kod mnogih mladih ljudi, za neke može biti vrlo neugodan, a za ovu određenu grupu očekujemo da će jedna doza cjepiva pružiti dobru zaštitu protiv ozbiljne bolesti i hospitalizacije."

JCVI je rekao da je najvažnije za djecu da su zdrava i da idu u školu, iako će to dati i pozitivne učinke na širem planu.

Ministar zdravstva Sajid Javid rekao je da je prihvatio savjet.

Britanija je zauzela oprezniji pristup cijepljenju djece i mladih nego SAD i Izrael, koji nastavljaju s masovnim cijepljenjem onih ispod 18 godina. 

JCVI je 19. srpnja objavio da zauzima oprezniji pristup, kad je prvotno odlučio da neće nuditi cjepiva djeci i mladima.

Odbor se drži inicijalnog savjeta kada se radi o skupini od 12 do 15 godina, a to je da se cijepe oni s određenim zdravstvenim tegobama.