Događaji

#vrgada

Večer na Brižićevin dvuoru: Josip Mašina prikupio 186 obiteljskih nadimaka u Preku

Večer na Brižićevin dvuoru: Josip Mašina prikupio 186 obiteljskih nadimaka u Preku
Naši školji

Brižićev dvor, sveto mjesto Preka, kako je rekao pjesnik s Paga Vlatko Majić, ugostilo je 3. kolovoza navečer 31. put pjesničku manifestaciju Večer na Brižićevin dvuoru.

Bogat program, u kojemu su sudjelovali Elis Baćac (Pićan), Boris Domagoj Biletić (Pula), Vlatko Majić (Pag) i  Manuela Vladić-Maštruko (Zadar), a u glazbenom dijelu Ženska klapa Lavandijere iz Preka, priredili su prof. dr. Robert Bacalja, Turistička zajednica Općine Preko, Matica hrvatska Preko i Društvo hrvatskih književnika – ogranak u Zadru.

Izbor iz poezije preških pjesnika čitala je dramska umjetnica Milena Dundov, a autorski tekst o obiteljskim nadimcima u Preku, što je dočekano s najvećim oduševljenjem, izveli su Josip Mašina i Dijana Sorić.

Prema riječima Josipa Mašine, prikupljanje obiteljskih nadimaka, a zasad ih ima 186, trajalo je malo više od mjesec dana.

-Dugo sam o tome razmišljao i htio to napraviti i onda sam se posla uhvatio u besanim noćima. Pomagala mi je sestra Anka, a pročitala sa mnom moja nećakinja Dijana, kaže gospodin Mašina.

Iako je na popisu 186 obiteljskih nadimaka, to još uvijek nije sve. Ističe da nedostaju još dva, tri i kada i njih pribroji, sve će biti objavljeno u tiskanom izdanju Naših školja jer Prečane to zanima, a i šteta je, dodajemo mi, da taj važan podatak, tako karakterističan za Preko i većinu malih mjesta, ne ostane trajno zabilježen i dokumentiran.

Voditelji programa bili su Jelena Rušev Mogilevskij i Robert Bacalja, suorganizator TZO Preko, a sponzori Općina Preko i Zadarska županija.