Događaji

je li krivo uzgajalište?

Onečišćenje mora u Ravskom kanalu: "Djeca nam se nemaju gdje kupati, a turisti bježe s otoka"

Onečišćenje mora u Ravskom kanalu:

Stanovnici Rave, otoka smještenog između Iža i Dugog otoka u zadarskom arhipelagu, smatraju da je došlo do onečišćenja mora u Ravskom kanalu te da to uzrokuju kavezi s uzgajališta ribe tvrtke “Cromaris”.

- U našem uskom kanalu, koji je u najužem dijelu širok 600 metara, Cromaris je uz blagoslov lokalnih vlasti stavio preko 1000 tona ribe. Od kada su ti kavezi poduplani nama je more toliko šporko, masno i mutno da se pitamo kako dalje. Djeca nam se nemaju gdje kupati, a turisti bježe s otoka, rekao je jedan otočanin za Glas otoka koji tvrdi da prije dolaska Cromarisa more nikada nije bilo toliko prljavo.

Ironično dodaje kako već vidi Cromarisovo “spominjanje certifikata i želje za čistoćom”.

- Nemamo namjeru čekati da im istekne koncesija 2035. godine. Ravljanje nitko nije pitao što misle o tome, niti itko iz Rave radi na tim kavezima. Ni jedna kuna ne ide nama, samo šporkica, mast i smrad. Naš uski kanal bez velikih struja ne može podnijeti sadašnjih 45 kaveza. Snimke i fotografije sve govore, naglašava naš sugovornik s otoka Rave.

Dobitnik Zlatne košarice za najboljeg proizvođača u 2021. godini na upit portala Glas otoka u vezi onečišćenja pruža identičan odgovor dostavljen ranije drugim medijima, no svejedno ga prenosimo u cijelosti.

- Otklanjamo bilo kakvu povezanost navodnog onečišćenja s našim uzgajalištima, to više što se Cromaris ne samo drži svih zakonskih odredbi, pa i onih vezanih za očuvanje okoliša, već je certificiran najzahtjevnijim svjetskim certifikatima za očuvanje okoliša kao što su ASC, Friend of the Sea i drugi. Ti certifikati koje izdaju najuglednije europske certifikacijske kuće poput talijanskog DNV-a, švicarskog SGS-a od nas zahtijevaju puno strože ponašanje i ostvarivanje puno boljih ekoloških pokazatelja od onih koji su propisani zakonom.

- Svako naše uzgajalište ima napravljenu Studiju utjecaja okoliša koja propisuje količine uzgoja koje su dozvoljene na pojedinom području, čega se strogo pridržavamo, te propisuje monitoring svakih 6 mjeseci kojim se ispituje kvaliteta mora i kvaliteta dna po definiranim parametrima – ti parametri se uspoređuju s referentnim točkama i brojčano su definirane granice od kojih ne smiju odstupati jer se u suprotnom gubi pravo uzgoja – svi pokazatelji naših uzgajališta pokazuju poslovanje u skladu s parametrima definiranima u studijama utjecaja okoliša

- ASC certifikat definira dodatne parametre (kao što su AMBI indeks i Redox potencijal) koji se dodatno moraju zadovoljiti (također se uspoređuju s referentnim točkama izvan uzgajališta) – Cromaris za sva svoja uzgajališta ima ASC certifikat i po tome je jedinstvena tvrtka u svijetu jer to niti jedna druga tvrtka u proizvodnji brancina i orade nije uspjela postići.

- Cromarisu je u interesu da more u kojem uzgaja ribu bude maksimalne čistoće, a to potvrđuju i sve provedene znanstvene i stručne analize. Podsjećamo da je inspekcijski nadzor proveden i tijekom ove godine, a imamo i monitoring od 2020, te posljednje uzorkovanje provedeno u jesen 2020., sve u skladu s mjerama SUO-a. Rezultate inspekcijskog nadzora i rezultate monitoringa provedenog na tom uzgajalištu možete zatražiti od mjerodavnih institucija.

- Skrećemo pozornost  da nismo povećavali proizvodnju na uzgajalištu Velo žalo od 2014. U svojim razvojnim planovima, naravno, surađivat ćemo s lokalnom zajednicom, s kojom smo i dosad imali dobru i uspješnu suradnju”.

Na kraju su iz Cromarisa “radi boljeg razumijevanja” skrenuli pozornost na pojedine medijske objave koje se vežu tematski uz pojavu sluzi i cvjetanje mora na određenim lokacijama na Mediteranu, dodajući kako je zatopljenje mora uzrokovano klimatskim promjenama. Također nas, kao i resorno Ministarstvo podsjećaju na ocjenu kakvoće mora koje uzorkuje Institut za oceanografiju i ribarstvo.

Iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja poslali su dijelom sličan odgovor navodeći, između ostaloga, da se praćenje kakvoće mora na području otoka Rave provodi u uvali Lokvina, koja se nalazi u Programu praćenja kakvoće mora za kupanje. Na navedenoj lokaciji, ističu, rezultati do sada provedenih ispitivanja u ovoj godini (20.5., 4.6., 15.6. i 28.6.) ukazuju na more za kupanje ocijenjeno ocjenom “izvrsno”.

- U vezi s navedenom problematikom onečišćenja mora na području otoka Rava (Ravskog kanala), u blizini koncesionara za marikulturu, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja 16. ožujka 2021. zaprimilo je upit o kakvoći mora. U navedenom vremenskom razdoblju nisu se vršila ispitivanja kakvoće mora za kupanje te se nije mogla uspostaviti poveznica utjecaja onečišćenja na more za kupanje na točki ispitivanja (uvala Lokvina), stoji u odgovoru, te nas proslijeđuju prema nadležnoj inspekciji Državnog inspektorata.

Od tuda je, pak, u odgovoru dostavljeno da je zaprimljena prijava građana o izlijevanju fekalija u more, te je izvršen koordinirani inspekcijski nadzor vodopravne i inspekcije zaštite okoliša Državnog inspektorata, piše Glas otoka. 

- Nadzorom lokacije nije potvrđeno zagađenje mora niti su bili vidljivi tragovi fekalija ili drugog onečišćenja u moru. Predstavka građana sadržavala je i dvije fotografije te je uvidom u iste utvrđeno kako se radi o ‘cvjetanju mora’, izvanrednoj prirodnoj pojavi naglog razmnožavanja fitoplanktona koja se javlja u određenim vremenskim uvjetima, najčešće krajem lipnja i početkom srpnja. Zbog mirnog vremena, odnosno oslabljene cirkulacije sluzave nakupine se uglavnom nalaze na površini mora te nošene morskim strujama dolaze do plaža pa tako i predmetnih uvala. U trenutku zaprimanja predstavke građana ‘cvjetanje mora’ zabilježeno je na više lokacija Zadarskog arhipelaga, navode.

Međutim, jedan od mještana svjedoči kako u Ravskom kanalu onečišćenje mora traje dulji vremenski period, tvrdnja kojom umanjuju tezu o “cvjetanju mora”. Sličnog je razmišljanja i stručni izvor kojeg portal Glas otoka nije htio imenovati.

- Svako uzgajalište onečišćuje more. Cvjetanje mora je prirodna pojava, a uzrokuje ga suvišak hranjivih soli u moru. Suvišak dolazi kanalizacijom i uzgajalištima. Problem Rave je veći broj uzgajališta oko otoka. To što pričaju u Cromarisu je glupost, kratak je, ali jasan izvor Glasa otoka.


Reci što misliš!