Događaji

dugačak red čekanja

HUPUZ: Onkološkim pacijentima omogućiti pregled kod privatnika

HUPUZ: Onkološkim pacijentima omogućiti pregled kod privatnika
Zadarska županija

Hrvatska udruga poduzetnika u zdravstvu (HUPUZ) predložila je u subotu zdravstvenoj administraciji da desecima tisuća onkoloških pacijenata žurno omogući da dijagnostičke i terapijske postupke, kao i specijalističke preglede, na uputnicu mogu obaviti u privatnim zdravstvenim ustanovama.

Zbog pandemije korona virusa liste čekanja su postale još dulje pa veliki broj onkoloških bolesnika svoje nužne medicinske postupke ne mogu obaviti pravovremeno. Isti je slučaj i s ostalim teškim i kroničnim bolesnicima, upozorili su iz HUPUZ-a.

Dodali su da se Hrvatska - prema svim relevantnim podacima, pa tako i prema podacima Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) - po broju smrti od raka na 1000 stanovnika u Europskoj uniji nalazi na visokom petom mjestu - iza Slovačke, Poljske, Cipra i Mađarske.

Među razlozima koje se navode za tu poražavajuću statistiku je i zakašnjeli početak liječenja, odnosno dulje čekanje na dijagnostiku i početak liječenja. Ta činjenica alarm je koji zvoni za uzbunu, smatraju u HUPUZ-u.

Istodobno, dodali su, u privatnom zdravstvenom sustavu ima dovoljno kapaciteta, vrhunskih dijagnostičkih i drugih medicinskih uređaja i kvalitetnih stručnjaka, a omogućavanjem pacijentima da kod njih svoje medicinske postupke obave na uputnicu brzo bi se smanjile liste čekanja.

U najgorem slučaju, kažu, HZZO bi svim onkološkim pacijentima koji su nužne medicinske postupke obavili u privatnim zdravstvenim ustanovama trebao odmah po prilaganju računa, refundirati novac. 

HUPUZ je u priopćenju podsjetio i na činjenicu da europske zemlje razvijenih zdravstvenih sustava ne poznaju podjelu za tzv. javno i privatno zdravstvo već njeguju modele u kojima su zdravstvene ustanove bez obzira na njihovo vlasništvo zastupljene sukladno potrebama pacijenata, te zbog toga nemaju liste čekanja.


Reci što misliš!