Događaji

sjednica županijske skupštine

Župan Longin: Europa nam nudi 24 milijarde eura, to je šansa generacije

Župan Longin: Europa nam nudi 24 milijarde eura, to je šansa generacije
Marko Dimić/PIXSELL

Zadarski župan Božidar Longin danas se prvi put nakon lokalnih izbora u Poličniku sastao s načelnicima i gradonačelnicima s prostora Zadarske županije. Sastanku se nisu odazvali predstavnici grada Zadra, te općina Vir, Polača i Kukljica.

Osim o temama razvoja jedinica lokalne samouprave te povlačenju sredstava iz europskih fondova, razgovaralo se i o stanju s pandemijom, te odličnoj turističkoj sezoni.

Župan Božidar Longin okupio je načelnike i gradonačelnike, kako je rekao, s ciljem da naša Županija i dalje bude jedna od najuspješnih te da se i dalje razvija, posebno u pogledu povlačenja sredstava iz Europske unije. 

- Dvadeset i četiri milijarde eura nam se sprema omotnica. Ovo je šansa stoljeća, tisućljeća, šansa generacije. Toliki novac ne možemo ni iz jednog proračuna dobiti, rekao je župan. 

Važna tema je i prostorno planiranje, dodaje župan. 

- Sve ono što se sad stavi u prostorni plan ovim izmjenama i dopunama, može se raditi. Ono što ne bude u planu, to je sigurno ad acta za neko vrijeme. 

S time se slaže i načelnik Poličnika Davor Lončar, koji ističe kako treba mijenjati zakonodavstvo i smanjiti papirologiju.

- Godina dana je velik termin. U gospodarstvu jedan dan je velika šteta, a posebice godinu dana. 

Iako se u zadnjem mandatu izgradilo dosta škola i vrtića, s time ne možemo stati, kaže Župan Longin:

- Želimo svakako dostići novo Europe. Ono što nam je temeljni zadatak je doći do toga da imamo jednu smjenu u osnovnim školama, odnosno cjelodnevni boravak djece. A ono što nam je šansa, to je upravo ova nova omotnica Europske unije. Tako da, očekujemo projekte i očekujemo sredstva. 

Kako to izgleda u praksi pojasnio je gradonačelnik Biograda - Ivan Knez:

- Mogu se pohvaliti da je Grad Biograd prije 12 godina ishodovao građevinsku dozvolu za srednju školu i osnovnu školu. Srednju školu smo napravili, radimo u jednoj smjeni već, mislim, šest, sedam godina.

Župan Longin pohvalio se dosadašnjim turističkim rezultatima. Bolji su u svim segmentima nego lani:

- Također smo se osvrnuli na aktualnu turističku sezonu koja je vrlo obećavajuća, dakle, brojke su u svim segmentima od 60 do 80 psotvo veće nego lani.

Zato je pozvao sve da budu odgovorni i cijepe se, jer nam je turizam važna gospodarska grana. Posebno je pozvao predstavnike gradova i općina da nadziru provođenje epidemioloških mjera:

- To je bila prva točka današnjeg dnevnog reda. Sve brojke o kojima smo govorili, sve su one iluzorne ako mi dođemo u crveno u roku od 10-15 dana. Naš cilj je produžiti sezonu što duže.

Župan je istaknuo kako je puno lakše nadzirati provedbu mjera u manjim nego u većim jedinicima lokalne samouprave. A u kojima konkretno, nije želio odgovoriti.


Reci što misliš!