Događaji

#hrvatska

Plenković potvrdio da obveznog cijepljenja sigurno neće biti, nakon čega se odbio suočiti sa stvarnošću

Plenković potvrdio da obveznog cijepljenja sigurno neće biti, nakon čega se odbio suočiti sa stvarnošću
Sanjin Strukić/PIXSELL

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u utorak kako obaveznog horizontalnog cijepljenja za sve sigurno neće biti te da je prvi cilj i dalje na različite načine govoriti građanima da se treba cijepiti.

"Obaveznog horizontalnog cijepljenja za sve sigurno neće biti, to niti jedna zemlja ne radi, niti je to realno. Prvi cilj je sada da na različite načine, pa i ovom ozbiljnijom raspravom u javnosti koju imamo sada, govorimo da se treba cijepiti", rekao je Plenković prilikom posjeta Čakovcu.

Na razini EU 50 posto odraslog stanovništva je cijepljeno s dvije doze. Mi smo na nešto više od 46 posto s jednom dozom, a rapidno se ovi s drugom dozom približavaju onima koji su primili prvu dozu, kazao je.

Premijer je rekao kako se raspravlja o tome da u pojedinim sektorima uvedu obavezno cijepljenje a jedan takav sektor je zdravstvo. "Tu imam dojam da su brojevi jako dobri, negdje oko 80 posto. Medicinske sestre i drugo osoblje su malo na nižim postocima, ali vidimo napredak. Imamo cijeli sustav socijalne skrbi, domove za starije, njega onih kojima je potrebna kontinuirana pomoć. Treći segment koji je posebno važan, osobito na jesen, to je školstvo i obrazovanje", kazao je Plenković.

Dodaje kako su tu raspravu započeli prije nekoliko tjedana čim su shvatili da opadaju brojke cijepljenih s prvom dozom. "Naš je cilj da ono što smo osigurali Hrvatskoj, više nego dovoljne količine cjepiva, da ga iskoristimo, pogotovo u onim sektorima gdje je puno kontakata među ljudima", objasnio je premijer.

"Postoje različiti mehanizmi kako da se potakne cijepljenje. Razmišljamo o setu mjera, mislim da je važno da smo napravili dobru distinkciju između plaća i potpora, mislim da su to svi shvatili. U konačnici ako je država dužna osigurati zdravlje svojim građanima, onda su i akteri u tom društvu dužni tome pridonijeti", rekao je Plenković. Poručio je kako je njemu kao predsjedniku Vlade primarni interes da Hrvatska ne završi kao crvena na listama drugih zemalja.

Upitan osjećaju li odgovornost kao Vlada što bolje nije bolje uspjela kampanja oko cijepljenja te da građani nemaju povjerenja u stožer, a što je, rečeno je, kazao i novi koalicijski partner Vlade HSU-ov Silvano Hrelja, Plenković je odgovorio kako ništa takvoga nije kazao njemu.

"Ja jednostavno toj medijskoj tezi ne vjerujem. Ona je netočna, izmišljena i zgodna politikantski. To su politikantske teze onih koji nemaj što raditi, nemaju nikakvu odgovornost, nisu osigurali novac u krizi ni za budućnost", poručio je Plenković.

​​​​​​​