neugodno iskustvo
Ispovijest radnika mesne industrije u Srbiji: Ovo nema veze s mesom
Prvo što vas dogodi kada krenete s radom tako je taj neugodan miris svuda oko vas. On je toliko jak, širi se oko cijele tvornice i ne možete pobjeći od njega, rekao je
U mnogim tvornicama za proizvodnju suhomesnatih proizvoda, način pripreme i sastojci koji se koriste zaštićeni su kao poslovna tajna. Ipak, nakon što prestanu s radom u ovakvim industrijama, zaposlenici često otkrivaju od čega se prave proizvodi koje kupujemo u dućanima, šta ustvari jedemo i zbog čega mjesecima nisu jeli meso, piše mondo.rs.
Radnik M.Č. dvije je godine radio u jednoj od najvećih tvrtki za preradu mesa i suhomesnatih proizvoda u Srbiji.
"Prvo što vas dogodi kada krenete s radom tako je taj neugodan miris svuda oko vas. On je toliko jak, širi se oko cijele tvornice i ne možete pobjeći od njega. To je miris ustajalog mesa, iznutrica, otpadaka. Osim toga krv je svuda oko vas. Ja inače nemam problem sa tim, ali kada svaki dan provodite u takvom okruženju", ispričao je M.Č.
Također je otkrio kako je gledao pripremu hrane: "Kažu mesni proizvodi, a to veze sa mesom nema. To su velike količine ostataka od životinja, najčešće svinja, kojih ima u ogromnim količinama u različitim posudama. Sve se to sruči na gomilu, ulijeva se smjesa u boji, zatim se dodaju ogromne količine praška, arome, konzervansa, pa opet dodatnih boja, kao da smo neki kemičari", objašnjava M.Č.
"Dijelovi pileta se propuštaju kroz neke filtere i miješaju sa vodom. Zatim se ubacuju dodatci, kojih najviše ima za takozvane proizvode od pilećeg mesa. Tu ima svih dijelova pileta, ali mesa nema. Ako nešto ostane i ispadne sa strane, bilo da su iznutrice, papci, koža, nokti, crijeva, žile, mast, kosti, sve se to ponovo pokupi, stavlja u druge mašine i melje do neprepoznatljovsti. Ono što ispadne od toga, pakira se u paštete. To je zapravo otpad koji nastaje od mensog otpada", kaže radnik.
"Ništa od tih proizvoda ne izgleda kao da je za jelo. Kada se sve to mehanički obradiizgleda lijepo, a zapravo je nevjerovatno da je uopšte jestivo", tvrdi M.Č.
"Inače nisam gadljiv, ali jedno je slušati, a sasvim drugo vidjeti sve to, zaista je uznemiravajuće. To su papci i kopita, rogovi, vimena, otpaci kože i potkožnog tkiva, iznutrice i meso u kojima su nađeni paraziti", tvrdi M.Č.
Izdvojeno
-
Vjerojatno ste čuli da nije dobro za probavni sustav, no je li stvarno tako? Dobra vijest je da pijenje kave na prazan želudac nije nužno loše za vas, a vaš se želudac obično može prilagoditi i zaštititi.
-
Utakmica 17. kola HNL-a između nogometaša Istre 1961 i Šibenika je bila protkana brojnim prilikama i preokretima, a na kraju je završila bez pobjednika 3-3 (1-2).
-
U trećem i posljednjem tekstu u seriji o sigurnim i pravednim granicama planetarnih resursa bavimo se putokazima ostvarivanja ovih progresivnih društvenih i ekoloških ciljeva.
-
Iako smo skloni gastritisom nazvati svaku bol u gornjem dijelu želuca, riječ je o posebnom stanju čija se dijagnoza potvrđuje histološkim pregledom tkiva.
Reci što misliš!