Događaji

TRAGEDIJA KOJA JE POGODILA HRVATSKU

Optuženi roditelji male Nikoll. Mama tvrdi da je prisiljena na priznanje

Optuženi roditelji male Nikoll. Mama tvrdi da je prisiljena na priznanje
Emica Elvedji/PIXSELL

Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu podignulo je optužnicu protiv roditelja malene Nikoll, koja je prije dva mjeseca zaprimljena u bolnicu s teškim ozljedama, nakon čega je preminula.

Za njezinu smrt optuženi su majka i otac, a DORH je danas objavio detalje.

"Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu podiglo je optužnicu protiv prvookrivljene hrvatske državljanke (1997.) zbog počinjenja dva kaznena djela povrede djetetovih prava, i to jednog kaznenog djela iz članka 177. stavka 2. KZ/11 počinjenog na štetu djeteta (2016.) i jednog kaznenog djela iz članka 177. stavka 1., 2. i 4. KZ/11 počinjenog na štetu djeteta (2018.), sve uz primjenu članka 51. KZ/11, i protiv drugookrivljenog hrvatskog državljanina (1994.) zbog počinjenja dva kaznena djela povrede djetetovih prava, i to jednog kaznenog djela iz članka 177. stavka 2. KZ/11, počinjenog na štetu djeteta (2016.) i jednog kaznenog djela iz članka 177. stavka 1. i 2. KZ/11 počinjenog na štetu djeteta (2018.), sve uz primjenu članka 51. KZ/11. 

Okrivljenicima se stavlja na teret da su od 1. studenog 2020. do 31. ožujka 2021. u obiteljskoj kući u Novoj Gradiški kao roditelji emocionalno zanemarili dijete (2018.) te tjelesno i psihički zlostavljali djecu (2016. i 2018.), kao i da je prvookrivljenica 31. ožujka 2021. unutar obiteljske kuće u Novoj Gradiški odgurnula dijete (2018.), uslijed čega je dijete zadobilo ozljede i preminulo 4. travnja 2021. 

Državno odvjetništvo predložilo je u podignutoj optužnici produljenje istražnog zatvora protiv drugookrivljenika (1994.) iz zakonske osnove propisane u članku 123. stavku 1. točka 3. ZKP/08, dok je prvookrivljenica (1997.) puštena na slobodu budući da su prestali postojati zakonski razlozi iz članka 123. stavka 1. točke 2. ZKP/08 zbog kojih joj je bio određen istražni zatvor", stoji u priopćenju.

Mjesecima su je brutalno zlostavljali

Podsjetimo, Nikoll je do početka studenog 2020., a od trećeg mjeseca svog života, živjela u udomiteljskoj obitelji. Kada su curicu oduzeli roditeljima, ljudi u sustavu socijalne skrbi procijenili su da je ostanak u biološkoj obitelji visok razvojni rizik za nju. No kada su se biološki roditelji vjenčali, centar im je vratio curicu.

Curica je u biološkoj obitelji mjesecima bila zlostavljana. Majci se stavlja na teret da je udarala dijete neprimjerenom silom, zbog čega je došlo do ozljeda zbog kojih je djevojčica završila u bolnici, a onda i preminula. Tijekom istrage policajci su utvrdili da su nesretnu djevojčicu i otac i majka fizički mjesecima često zlostavljali te da su joj nanijeli vidne hematome po tijelu.

Otac je, pak, najmanje sedam puta bio kažnjavan zbog nasilja u obitelji, a bio je i u zatvoru. Unatoč svemu tome centar za socijalnu skrb vratio je Nikoll biološkim roditeljima. Ministarstvo socijalne skrbi provelo je inspekciju te je utvrdilo da je bilo ozbiljnih propusta u radu centra nadležnog za Nikoll, dok su komore socijalnih radnika tvrdile da njihove inspekcije nisu pronašle nikakve nepravilnosti.

Optužena mama: Nisam je ubila, zabila se u zid

Dnevnik Nove TV jučer je objavio razgovor s majkom, koja je jučer puštena iz istražnog zatvora. Promijenila je priču i sada tvrdi da je sve bila nesreća.

"Najmanja djevojčica, mislim manja, i ova, mislim, preminula moja mala, igrale su se i naletjele su na jedan autičak. Njih dvije su se igrale i ta moja, preminula malena, jednostavno nije se mogla zaustaviti i malena ova do nje se zabila u nju i ona je pala i udarila glavom u zid. I to je bilo to. Ja sam onda uzela nju u ruke i istrčala van.

Ja sam prvo priznala krivicu na sebe da ne bi danas-sutra malu ovu koja je u biti i kriva za to. To je bila jedna obična nezgoda.

Ja sam, kad su me prvi dan ispitali, prvu noć sam, ja sam rekla da ja nisam ništa napravila, da nisam kriva, da nisam joj ništa napravila. Sutradan su oni meni došli reći da ja nešto kažem, bilo što.

Pod pritiskom sam morala priznati. Oni su mi rekli da ću ja dobiti 20, 30 godina zatvora i da će mi donijeti djecu u posjet, a ja, kad sam čula da će mi donijeti djecu u posjet, ja sam bilo što izmislila", tvrdi mama malene Nikoll.

MUP: Postupamo profesionalno i nepristrano

Na njezine tvrdnje odgovorili su iz MUP-a da "policijski službenici u odnosu na osumnjičene osobe, tijekom provođenja kriminalističkih istraživanja, postupaju profesionalno i nepristrano, primjenjujući zakonom propisane ovlasti s ciljem utvrđivanja relevantnih činjenica". 

Na navode majke o iznudi priznanja iz ŽDO Slavonski Brod poručili su da se "neće putem medija očitovati o načinu na koji se svaki pojedini okrivljenik odlučiti braniti, nego pred sudom i tijekom sudskog postupka u kojem će se utvrđivati sve relevantne činjenice".


Reci što misliš!