Događaji

#izbori

Marko Vučetić: Bit ću žestoka i konstruktivna oporba u vijeću!

Marko Vučetić: Bit ću žestoka i konstruktivna oporba u vijeću!
Marko Dimić/PIXSELL

Nakon većine obrađenih biračkih mjesta i nakon što je postalo razvidno da je HDZ-ov Branko Dukić odnio pobjedu, sinoć je pred novinare već u 20 sati izašao nezavisni kandidat za gradonačelnika ispred koalicije „Srcem za Zadar“ Marko Vučetić i čestitao Dukiću na pobjedi.

Vučetić je nakon prvog kruga istaknuo kako je u Zadar došlo „Dalmatinsko proljeće“, a to je sinoć ponovio:

„Ovim putem registriram činjenicu i poruku da građani grada Zadra koji su izašli na birališta žele da Branko Dukić vodi ovaj grad. Registriram činjenicu da su građani koji su izašli na birališta u prvom krugu izabrali da većina u Gradskom vijeću ne budu hadezeovci.  Očekujem upravo sad ovu dijalektiku demokracije između Gradskog vijeća koje nije HDZ-ovsko kao i gradonačelnika koji je HDZ-ov da dovede do jedne drugačije dinamike u javnim politikama“, istaknuo je sinoć u svom obraćanju Vučetić.

Oporbu je najviše rastužila mala izlaznost koja je u županiji tek 32,84 %, a u gradu 38,95%. No Vučetić, osim male izlaznosti, kao glavni razlog  gubitka izbora vidi i u „mobilizaciji“ HDZ-ovog glasačkog tijela:

„Postoji nešto što se zove kontrola biračkog tijela, a Zadar je ipak grad koji je u većinskom dijelu poslodavac mnogim građanima koji ne mogu i nemaju pravo birati slobodno. Oni na birališta moraju izaći i to je činjenica s kojom se mi moramo nositi. To su građani koji žive od četiri, pet tisuća kuna i zbog tih četiri, pet tisuća kuna su se smjestili u robovski položaj onih koji ne mogu birati kako oni hoće nego moraju birati kako im to poslodavac kaže. Tu činjenicu smo također registrirali. Tu činjenicu mijenjamo“, naglasio je Vučetić.

Na pitanje hoće li početi pregovore s Enijem Meštrovićem i „rušiti“ vlast u Gradskom vijeću, Vučetić ističe kako mu to nije namjera. „Mi ne želimo unosi ti destabilizaciju, mi želimo demokratizirati“:

„Enio Meštrović ima sedam vijećnika. Rekao je da ne želi biti ničiji da tih sedam vijećnika ostaju nezavisni. Mi imamo od oporbene strane osam vijećnika i mi također pripadamo opoziciji. Ako imate nekoga tko želi ostati svoj, a svoj znači ne biti HDZ-ov,  kada imate opoziciju koja se odmah odlučila ne biti HDZ-ova, onda je sasvim jasno da imamo ili većinu ili da imamo nove izbore za Gradsko vijeće. Ne idemo na rušenje gradonačelnika jer se gradonačelnik ruši na proračunu. Trebamo najprije vidjeti kakav će proračun gradonačelnik dati, a u Gradskom vijeću imamo mogućnost amandmanima mijenjati proračun i donositi drugačiji proračun. Mi ne želimo unositi destabilizaciju, mi želimo demokratizirati, a demokratizirati u ovom slučaju znači da većina u Gradskom vijeću, ako je ima onda je protiv HDZ-a ,ako je nema idemo na nove izbore ili u najgorem slučaju imamo treću epizodu prevare birača”, naglasio je Vučetić.