Događaji

#županija

Tri broda za hitnu medicinsku pomoć otocima zadarskog arhipelaga

Tri broda za hitnu medicinsku pomoć otocima zadarskog arhipelaga

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Silvio Bašić najavio u nedjelju u Zadru da će za otoke zadarskoga arhipelaga stići tri broda za hitnu medicinsku pomoć.

"Osim tri broda, u Zadarsku će županiju, za stanovnike najudaljenijih mjesta u zaleđu, stići i jedno vozilo, mobilna ordinacija i ljekarna", najavio je državni tajnik Bašić.

Dodao je i da u Zavod za javno zdravstvo (ZJZ) Zadarske županije stiže i 2,5 milijuna kuna vrijedan uređaj za molekularnu dijagnostiku Viper LT kojim će ZJZ Zadar postati referentni centar za 12 zemalja jugoistočne Europe.

Prvi brod za hitnu pomoć već se gradi i bit će u Općini Preko na otoku Ugljanu.

"Općina Preko već ima jedan brod za hitnu medicinsku pomoć, ali za otprilike mjesec dana bit će gotov novi, 12 metara dug brod. Drugi brod je ploveća apoteka koji će svim našim građanima na udaljenim otocima moći na vrijeme dostavljati lijekove, a treći je još jedan brod za hitnu pomoć. Riječ je o brodu koji će moći ploviti po svim vremenskim uvjetima, a namijenjen je najudaljenijim zadarskim otocima", pojasnio je župan Zadarske županije Božidar Longin.

Ravnatelj Opće bolnice Zadar Željko Čulina kazao je kako je Ministarstvo zdravstva pomoglo u nabavi novog CT-a i uređaja za magnetsku rezonanciju, što je smanjilo liste čekanja te da je „covid situacija trenutačno stabilna“.

U bolnici je 617 djelatnika cijepljeno s obje doze cjepiva, a 130 je primilo prvu dozu i bit će uskoro procijenjeno i drugom dozom. Covid-19 preboljela su 243 djelatnika tako da je 970 djelatnika, od 1400, što cijepljeno, što preboljelo covid. To nam je jamstvo da možemo raditi normalno i zbrinjavati sve naše pacijente, ustvrdio je Čulina.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Zoran Škrgatić rekao je da je dosad utrošeno 64.000 doza cjepiva.

Primarna zdravstvena zaštita u punom je opsegu prihvatila cijepljenje. Pojedini liječnici cijepili su više od tisuću ljudi, neke ambulante podijelile su  sve doze cjepiva podijelile. Mi smo proveli cijepljenje za velike turističke organizacije, škole, Sveučilište u Zadru i sve one grupacije koje su bile prioritet, napomenuo je Škrgatić.

Epidemiolog Alan Medić pak smatra da su na dobrom putu da do kraja lipnja procijepe više od 50 posto ljudi u Zadarskoj županiji.


Reci što misliš!