Događaji

novi program

Malenica predstavio plan oporavka za pravosuđe i upravu vrijedan 1,28 milijardi kuna

Malenica predstavio plan oporavka za pravosuđe i upravu vrijedan 1,28 milijardi kuna
Jurica Galoic/PIXSELL

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica predstavio je u ponedjeljak u Šibeniku dio Nacionalnog program oporavka i otpornosti (NPOO) iz kojeg će na jačanje upravnih i pravosudnih institucija do 2026. biti uloženo gotovo 1,3 milijarde kuna.

Mjere iz resora pravosuđa, javne uprave i upravljanja državnom imovinom predviđene su drugom komponentom Nacionalnog plana vrijednog oko 49 milijardi kuna, rekao je Malenica na prvom predstavljanju tog programa u odnosu na pravosuđe i javnu upravu.

Ministarstvo pravosuđa i uprave predložilo je reformske mjere i investicije u tri podkomponente koje se odnose na daljnje unaprjeđenje učinkovitosti javne uprave, moderno pravosuđe spremno za buduće izazove te sprječavanje i suzbijanje korupcije.

Unaprjeđenje javne uprave obuhvaća četiri reforme i sedam investicija ukupne procijenjene vrijednosti preko pola milijarde kuna, rekao je Malenica, dodavši da ta podkomponenta naglasak stavlja na kvalitetnije upravljanje ljudskim potencijalima, unaprjeđenje sustava zapošljavanja, uvođenje novog sustava vrednovanja rada u državnoj i javnim službama, digitalizaciju postupaka i optimizaciju sustava lokalne samouprave.

Moderno pravosuđe obuhvaća 13 reformskih mjera i šest razvojnih projekata vrijednih preko 730 milijuna kuna s ciljem unaprjeđenja pravosudnog sustava kroz zakonodavne, organizacijske, infrastrukturne i digitalne promjene, ubrzanje postupaka, brže i kvalitetnije rješavanje neriješenih predmeta, dodatnu edukaciju pravosudnih dužnosnika i jačanje sustava.

Treća podkomponennta obuhvaća po četiri reforme i investicije vrijedne preko 45,5 milijuna kuna, a usmjerena je na jačanje preventivnih mehanizama u borbi protiv korupcije, snažniju zaštitu prijavitelja nepravilnosti, veću transparentnost i jačanje svijesti građana o štetnim učincima korupcije te će pratiti i osnaživati novu Strategiju suzbijanja korupcije.

"NPOO je jedinstvena prilika i okvir koji pruža sustavnu potporu normativnim promjenama. Naš je cilj djelovati u tri smjera; zakonodavnom, organizacijskom i razvojnom", rekao je ministar u Šibeniku, gdje ranije otvorio nove prostorije Županijskog suda u što je uloženo više od 20 milijuna kuna.

Zakonodavnim aktivnostima želi se ubrzati postupke i procese; organizacijskim kvalitetnije upravljati ljudskim potencijalima, a razvojnim aktivnostima uvoditi nove, digitalne, alate kako bi racionalizirali procese, zaključio je ministar Malenica.

Dijelom nacionalnog programa koji se odnosi na pravosuđe i upravu predviđena je i javna objava svih sudskih odluka, dok će se izmjenama u kaznenom i parničnom zakonodavstvu omogućiti snimanje sudskih rasprava, što bi trebalo ubrzati trajanje postupka, doznaje se u ministarstvu.


Reci što misliš!