Događaji

veliki problem

Općina Preko staje na rep nekulturnim pojedincima: Uvest će videonadzor zbog bacanja smeća u okoliš

Općina Preko staje na rep nekulturnim pojedincima: Uvest će videonadzor zbog bacanja smeća u okoliš

Iako je većina stanovnika na području Općine Preko ekološki osviještena, ipak postoji dio nesavjesnih građana koji nepropisno i nekontrolirano odbacuje otpad u prirodu i time zagađuju okoliš te time stvaraju lošu sliku o općini i otoku.

- Budući da brojna upozorenja i apeli nisu urodili plodom, uvodimo sustav videonadzora kako bismo spriječili onečišćenje i narušavanje prirodnog okoliša te stvaranje nelegalnih odlagališta otpada, pojašnjava općinski načelnik Jure Brižić.

Videonadzor postavljen je na 30 lokacija diljem općine na kojima se, osim kamera, nalaze i obavijesti da je navedeno područje pod videonadzorom, a postavljanje sustava videonadzora izvodi općinska komunalna tvrtka Obala i parkovi d.o.o.

- Premda sustav, između ostaloga, omogućuje prepoznavanje i samim time pronalaženje osoba koje bacaju otpad u prirodi, mi ipak nećemo posezati za drastičnim mjerama i kaznama. Nadamo se da će samo uvođenje videonadzora polučiti dobre rezultate, odnosno utjecati na svijest stanovnika i spriječiti novo bacanje otpada u  okolišu, napominje Brižić te dodaje da je prošle godine počela s radom i web aplikacija ELOO – sustav evidencije lokacija odbačenog otpada koji predstavlja dio informacijskog sustava gospodarenja otpadom na državnoj razini te je i to jedna od mjera koju stanovnici mogu koristiti za prijavu onečišćenih lokacija.

Brižić podsjeća da već tri godine Čistoća d.o.o. besplatno odvozi glomazni otpad, i to do 2 m3 po odvozu godišnje, te moli građane da koriste tu besplatnu uslugu odvoza umjesto bacanja otpada u okoliš.

- Ovim putem još jednom ukazujemo na važnost odvajanja otpada u vlastitom domu i činjenicu da je odgovornost na svakom pojedincu te da svi zajedno moramo biti svjesni važnosti očuvanja okoliša, a napominjemo i da odvajanje otpada dovodi i do smanjenja troškova za njegov odvoz. Kako bismo to omogućili, osigurali smo besplatne kante za reciklabilni otpad, koje će uskoro biti podijeljene svim kućanstvima, a njihovo pražnjenje, tj. odvoz reciklabilnog otpada, također će biti besplatni. Osim toga, krenuli smo i s podjelom besplatnih kompostera za sve one koji to žele te koristimo ovu priliku kako bismo ukazali i na važnost kompostiranja, kojim se utječe na smanjenje količine miješanog komunalnog otpada na zaštitu okoliša, ali i na troškove odvoza otpada, a time i na kućne budžete. Stoga još jednom pozivamo sve one koji do sada nisu dobili kompostere da se jave u Općinu Preko  i na taj način uključe u zaštitu okoliša, poručuje Brižić.


Reci što misliš!