Događaji

sumnjivi bodovi

Razriješena ravnateljica NCVVO-a Ivana Katavić zbog skandala s državnom maturom

Razriješena ravnateljica NCVVO-a Ivana Katavić zbog skandala s državnom maturom
Sanjin Strukic/PIXSELL

Ivana Katavić više nije ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Novi v.d. ravnatelja koji će se od sada brinuti o državnoj maturi, maturantima i ispitima je Vinko Filipović, doznaje HTV.

Dva mjeseca uoči prvih ispita državne mature, skandal u vezi s naknadnim priznavanjem bodova nekim prošlogodišnjim maturantima potresao je krovnu instituciju koja ih provodi.

Jesu li dodatni bodovi za 14 prošlogodišnjih maturanata, dodijeljeni nakon uloženog prigovora na ispitima iz engleskoga i njemačkog jezika - bili regularni? Pitanje je koje postavljaju ovogodišnji maturanti, profesori, bivši ministri, a istražuje i sadašnji.

Ministar Radovan Fuchs 31. ožujka zatražio je dodatna objašnjenja.

- Zatražili smo od Centra da izvoli objasniti cijelu situaciju s obzirom da s cijelom procedurom Ministarstvo nema nikakve veze, rekao je Fuchs.

Sada već bivša ravnateljica Nacionalnog centra priznala je proceduralnu pogrešku. Rekla je da su sve radili u interesu djece.

- U jesenskom roku Centar je pogriješio i napravio pravno-proceduralnu pogrešku prilikom pregledavanja prigovora i ponudio rješenje Povjerenstvu kako bi u zadanim okolnostima, kao što su kratkoća vremena i potreba upisa na fakultete i kada se dogodi greška sustava, sustav je preuzeo na sebe, objasnila je Ivana Katavić.

Ivana Katavić za ravnateljicu NCVVO-a izabrana je u svibnju 2018. i na tom je mjestu zamijenila Maju Jukić.


Reci što misliš!