Događaji

#promet

Hrvatska od EU traži pola milijarde kuna za uvođenje brzog ENC-a

Hrvatska od EU traži pola milijarde kuna za uvođenje brzog ENC-a
PIXSELL

Iako je bio planiran za početak ove godine, novi elektronički sustav naplate cestarine u Hrvatskoj počet će raditi potkraj 2025, piše u utorak Večernji list.

Kada se uvede na autocestama pod upravljanjem HAC-a i Bine Istre, cestarina će se plaćati bez zaustavljanja putem unaprijeđene verzije ENC-a i automatskog sustava očitanja registarskih oznaka.

Hrvatska Vlada veći dio novca potrebnog za taj novi sustav odlučila je zatražiti od EU pa ga je uvrstila u Nacionalni program oporavka i otpornosti 2021. – 2026.

Novi sustav naplate cestarine u programu je predstavljen kao dio digitalizacije i razvoja konkurentnog, energetski održivog i učinkovitog prometnog sustava.

Procijenjena vrijednost uvođenja novog sustava iznosi 730 milijuna kuna (96,9 milijuna eura) što je s PDV-om 912,6 milijuna kuna (121,13 milijuna eura).

A dok taj novi sustav na zaživi, HAC već na svojih 18 od ukupno 76 naplatnih kućica uvodi isključivo bezgotovinsko plaćanje cestarine bilo ENC-om ili bankovnom karticom. Radi se o naplatnim mjestima s vrlo malo prometa, pogotovo zimi, donosi Večernji list.


Reci što misliš!