Događaji

#Gračac

Mojmir Japundžić: Dosta su nam drugi nametali vlast koju ne želimo

Mojmir Japundžić: Dosta su nam drugi nametali vlast koju ne želimo
Screenshot/Facebook

Prošli tjedan zaključene su liste kandidata na predstojećim lokalnim izborima koji će se održati za nešto manje od dva tjedna - 16. svibnja. Prava predizborna kampanja je u tijeku.

Posljednjih se godina u javnosti sve češće raspravalja o ulozi dijaspore i glasača koji imaju prebivalište, ali ne žive doista u Hrvatskoj. Trebaju li oni odlučivati na izborima?

Momir Japundžić, SDP-ov kandidat za načelnika Gračaca, smatra da takvi ne bi trebali izlaziti na izbore i odlučivati umjesto mještana i "nametati vlast". 

Naime, Facebookom se širi poziv Srpskom stanovništvu koje ne živi u Lici, ali ondje ima prebivalište, da izađe na predstojeće izbore iglasa za određenog kandidata. Prijevoz i Covid testovi osigurani. 

"Lokalni izbori u Gracacu ce se odrzati 16.05., jedini kandidat srpske liste je Rajko (Rajko Obradović, op.a.) Milorada i Radmile Obradovic, diplomirani pravnik rodjen 1994. godine. Rajku treba podrska svih Gracana i Srbljana koji imaju prebivaliste u Lici, vazecu licnu kartu. Sve informacije oko odlaska na izbore, nacina prevoza i testova na koronu bice dostupne preko drustvenih mreza i gracackih grupa. Rekao bih da imamo obavezu da podrzimo ovog mladog, obrazovanog covjeka koji je odlucio da lagodni beogradski zivot zameni (vrati se na) pradjedovskim ognjstem. Rajko je idealan predstavnik svih nas koji se najezimo na pomen Like i Gracaca, bilo u Lici, regionu ili dijaspori, Rajko je pomiritelj svih razlika koje su prethodnih godina dolazile do izrazaja i dijelile nas. Rajko je "dicak" koga vole i mladi i stari, Licani i Dalmatinci, koga vole i cijene domicilni a postuju doseljeni Hrvati.
I zato nadjimo vremena da odemo taj vikend, obidjemo kuce i groblja, i damo glas Rajku.
Rajko Kesic", stoji u objavi od 1. svibnja autora Rajka Kesića. 

Japundžić, vidno revoltiran pozivom, poslao je priopćenje u kojem ističe kako takva praksa ne bi trebala biti podržavana. "Dosta su nam drugi nametali vlast koju ne želimo", poručuje. 

Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti. 

"Povodom objave na društvenim mrežama, kojom se pozivaju birači, hrvatski državljani s važećom osobnom iskaznicom i adresom u Općini Gračac, a žive u inozemstvu, da će im biti osiguran prijevoz i besplatan test na covid ako odluče glasati za određenog kandidata na predstojećim lokalnim izborima, obraćamo se javnosti.

Ne možemo nikom osporiti da iskoristi svoje biračko pravo, ali možemo glasno reći DOSTA!!! Dosta su nam drugi nametali vlast koju ne želimo, dosta su nam oni koji ne žive našu svakodnevnicu odlučivali o istoj.

Ako već nije protuzakonito, duboko je nemoralno i krajnje drsko, bez obzira radi li se o biračima iz BiH, Njemačke ili Srbije, doći na jedan dan, odrediti sudbinu svih nas i otići natrag u države u kojima prebivaju.

 

Nakon njihovog odlaska svima nama u Gračacu ostaju isti problemi, nedostatak adekvatne zdravstvene skrbi, katastrofalna prometna povezanost sa središtem županije, loša prometna infrastruktura, iseljavanje onih koji su tu još ostali, itd…", zaključio je Japundžić.


Reci što misliš!