Događaji

vijesti iz zemunika

Iz Izraela stigla interaktivna ploča protupožarnoj eskadrili 93. krila HRZ-a

Iz Izraela stigla interaktivna ploča protupožarnoj eskadrili 93. krila HRZ-a
hrz

Veleposlanstvo Države Izrael doniralo je u petak, 16. travnja 2021. u vojarni Zemuniku interaktivnu ploču Boxlight protupožarnoj eskadrili 93. krila HRZ-a

Veleposlanstvo Države Izrael doniralo je u petak, 16. travnja 2021. u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku interaktivnu ploču Boxlight 78IT 855. protupožarnoj eskadrili 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Riječ je o interaktivnoj platformi za nastavu, koja će se koristit kao alat u obuci pilota u protupožarnoj eskadrili i bit će od velike pomoći, posebno kod prezentacija, analiza i priprema pripadnika protupožarne eskadrile za zadaće.

Događaju je nazočila ravnateljica Uprave za obrambenu politiku Ministarstva obrane RH Dunja Bujan, veleposlanik Države Izrael Ilan Mor, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec, zapovjednici 93. krila i 855. protupožarne eskadrile pukovnici Krešimir Ražov i Tomislav Vacenovski i drugi.

Zahvalivši na donaciji, general Križanec je rekao kako je i ovo potvrda dobrih i prijateljskih odnosa naših zemalja. Također, zahvalio se veleposlaniku Države Izrael što je osobno došao uručiti ovu hvalevrijednu donaciju.

Dobrodošlicu izraelskom veleposlaniku poželio je i pukovnik Krešimir Ražov te se zahvalio izraelskoj strani na donaciji koja će pomoći u izvršenju zadaća. Pukovnik Ražov je prezentirao ustroj, zadaće i misije 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Prezentaciju o aktivnostima, misijama i zadaćama 855. protupožarne eskadrile održao je zapovjednik 855. protupožarne eskadrile pukovnik Tomislav Vacenovski. Osvrnuo se i na suradnji s Državom Izrael na području gašenja požara.

Podsjetimo, protupožarne snage Hrvatskog ratnog zrakoplovstva pružile su pomoć u gašenju požara u Izraelu 2010., 2016. i 2019. godine.

“Ovo je poseban dan za mene”, kazao je veleposlanik Ilan Mor te dodao kako vjeruje da će ova donacija biti od pomoći pripadnicima protupožarne eskadrile u izvršenju zadaća. Zahvalio se u svoje i u ime Vlade Države Izrael na pomoći koju je hrvatska strana dala tijekom gašenja požara u Izraelu.

Tijekom posjeta gosti su obišli i taktičko-tehnički zbor na kojem su bili izloženi zrakoplovi koje Hrvatsko ratno zrakoplovstvo koristi u gašenju požara.


Reci što misliš!