Događaji

#UNIZD

Sveučilište u Zadru od nekadašnje vojarne radi mali znanstveno-istraživački centar

Sveučilište u Zadru od nekadašnje vojarne radi mali znanstveno-istraživački centar
Radio Zadar

Sveučilište u Zadru je za realizaciju svojih znanstvenih projekata na upotrebu dobilo još jednu zgradu- bivšu vojarnu na Molatu.

Riječ je o projektu Arhipelogos koji bi bivšu vojarnu trebao pretvoriti u mali znanstveno-istraživački centar. O tome smo razgovarali s rektoricom dr. Dijanom Vican.

- Vlada je na sjednici 1. travnjana Sveučilište prenijela vlasništvo nad dijelom bivše vojarne "Molat" u svrhu rekonstrukcije, dogradnje i prenamjene gospodarskog objekta u Sveučilišni kampus radi provođenja programa „Arhipelogos" potvrdila je rektorica Vican: Odluka Vlade dio je strategije razvoja Sveučilišta gdje će se objekt prenamijeniti za provedbe znanstveno-istraživačkih programa gdje je bilo zamišljeno dobiti prostor za održavanje redovite i terenske nastave i istraživanja otočnog prostora, ljetnih škola, doktorskih radionica, eu-programe, tako da je izuzetno značajna i to je početak programa Arhipelogos - izjavila je rektorica Vican za program Radio Zadra.

Je li pripremljena nužna dokumentacija?

- Pripremit ćemo sve prijenose prava vlasništva i dokumentaciju po redu, nama je najvažnije da je nekoliko ministarstava dalo svoju suglasnost, znamo da je ukupna vrijednost investicije s pratećim uslugama oko 38 milijuna kuna. Vlada se sprema otvoriti Nacionalni plan oporavka, mi smo apsolutno spremni da u trenutku kad se fondovi otvore budemo među prvima koji će moći osigurati sredstva za rekonstrukciju te zgrade - navodi rektorica Vican. 

Projekt Arhipelogos Sveučilište je prvi put široj javnosti predstavilo na skupu održanom na Molatu 27. travnja 2009. godine. Jedan od idejnih autora, dr. Vladimir Skračić, tada je za program Radio Zadra istaknuo kako bi Arhipelogos zapuštenost naših otoka i zaobalja mogao iskoristiti kao prednost, zbog očuvanosti prostora u ekološkom smislu. Predstavnici sveučilišta te su godine predstavili projekt i međunarodnoj znanstvenoj zajednici i dobili podršku od sveučilišta iz Pise, Barcelone, Genove, čak i pariške Sorbone.