Događaji

#ugljan

Vojku Škopiću zlatna medalja na 6. Festivalu maslina u Zagrebu

Vojku Škopiću zlatna medalja na 6. Festivalu maslina u Zagrebu
Naši školji

Iako se zbog epidemiološke situacije 6. Festival maslina u Zagrebu nije mogao održati, sva prijavljena ulja su analizirana i među 288 uzoraka izabrana najbolja.

Objava rezultata prezentirana je virtualno, a medalje i priznanja organizatori će dobitnicima poslati poštom. U kategoriji ekstra djevičanskih maslinovih ulja, ugljanski maslinar Vojko Škopić osvojio je 92 boda i zlatnu medalju za ulje dobiveno od sorata coratina, pisolino i leccino. Zlatnu medalju i 90 bodova osvojio je i Miomir Kliman, Ugljanac sa zagrebačkom adresom, za ulje proizvedeno od sorata leccino, istarska buža, bjelica i pendolino uzgojenih u svojim maslinicima u Istri.

Od 288 prijavljenih uzoraka, pola ih je bilo od monosortnih, a pola od višesortnih ulja.

Kako je u izvješću i objašnjenju navela Anastazia Milardović iz Udruge senzorskih analitičara maslinovog ulja Olea – Zadar, svi uzorci najprije su podvrgnuti kemijskoj analizi koju je proveo Nastavni zavod za javno zdravstvo Zadarske županije. Analiza je obuhvatila određivanje peroksidnog broja (PB) i analizu slobodnih masnih kiselina (SMK). U svim je uzorcima peroksidni broj bio u granicama prosječnih dopuštenih vrijednosti za ekstra djevičansko i djevičansko maslinovo ulje. Isto se potvrdilo i kod vrijednosti za slobodne masne kiseline, osim za dva uzorka u kojima su slobodne masne kiseline bile veće od 0,8 posto.

Odlukom organizatora, kemijska analiza se nije bodovala za konačni poredak, nego samo senzorska analiza.

Nakon provedene kemijske analize svim uzorcima je dodijeljena šifra voditelja panela te su kao takvi podvrgnuti senzorskoj analizi. Senzorsku analizu proveo je profesionalni panel Udruge senzorskih analitičara maslinovog ulja Olea – Zadar, u kojemu je sudjelovalo 14 certificiranih ocjenjivača na ukupno 42 sjednice panela. Maksimalni mogući broj bodova senzorske analize iznosi 100.

Poslije provedene senzorske analize svih uzoraka, dobiveni su sljedeći rezultati: 230 uzoraka, odnosno 80 posto, pripada, kategoriji ekstra djevičanskih maslinovih ulja (EDMU); 46 uzoraka, odnosno 16 posto, kategoriji djevičanskih maslinovih ulja (DMU), a 12 uzoraka, odnosno 4 posto spada u kategoriju maslinovih ulja lampante (MUL).

Prema ukupnoj ocjeni panela, ovogodišnja maslinova ulja koja su ocijenjena kao ekstra djevičanska u prosjeku su srednje do intenzivne voćnosti te srednje gorčine i pikantnosti. Kod maslinovih ulja dobivenih u kasnijim berbama, primjetan je značajan gubitak fenolnih spojeva. Takva ulja su „slađa“, manje voćnosti, slabe gorčine i pikantnosti, ali ipak u velikoj mjeri ekstra djevičanska.

U uzorcima koji su ocijenjeni kao djevičanska maslinova ulja i maslinova ulja lampante, javljaju se najčešće mane, kao što su upaljenost i octikavost, ali i užeglost. Prve dvije mane su posljedica nepravilnog čuvanja maslina do prerade i oštećenog ploda, dok se užeglost javlja kod ulja koja nisu pravilno skladištena.

Svi rezultati mogu se pogledati na mrežnoj stranici Zagrebačkog maslinarskog instituta. Nagradu za najbolju uljaru dobila je Uljara Babič Koper, a najbolja je udruga DOSI – Društvo oljkarjev Slovenske Istre.

Šampion za ekstra djevičansko ekološko maslinovo ulje je Ursaria d.o.o. iz Vrsara, šampion za ekstra djevičansko sortno maslinovo ulje je OPG Lidija Stranić, a maslinovom ulju miješanih sorti Loredane Krbavčić iz Buzeta pripala je titula šampiona za ekstra djevičanska maslinova ulja.