Događaji

#covid-19

Stiže 50 milijuna doza BioNTech/Pfizerova cjepiva

Stiže 50 milijuna doza BioNTech/Pfizerova cjepiva
AP Photo, Francisco Seco

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen objavila je u srijedu da je s BioNTech/Pfizerom postignut dogovor o isporuci 50 milijuna doza cjepiva u drugom tromjesječju te najavila početak pregovora za treći ugovor o nabavi 1,8 milijardi doza od toga proizvođača za sljedeće dvije godine.

“Zadovoljstvo mi je objaviti da smo postigli dogovor s BioNTech/Pfizerom o ubrzanju isporuke 50 milijuna doza, koje će biti isporučene u drugom tromjesječju, umjesto u četvrtom”, izjavila je von der Leyen.

Dodala je da će isporuka tih 50 milijuna doza cjepiva započeti ovaj mjesec. S tim ubrzanjem isporuke, BioNTech/Pfizer će u drugom tromjesječju isporučiti ukupno 250 miljuna doza cjepiva.  Tih 50 milijuna doza bit će raspoređeno zemljama članicama razmjerno broju stanovnika.

Von der Leyen je potvrdila da će se Komisija ubuduće oslanjati na cjepiva na bazi glasničke RNA, “novu tehnologiju koja je dokazala svoju vrijednost”.

 “Sada ulazimo u pregovore s BioNTechom/Phizerom o trećem ugovoru. Tim ugovorom se predviđa nabava 1,8 milijardi doza za razdoblje 2021-2023.”, rekla je predsjednica Komisije.

Nešto ranije, njemački zastupnik u Europskom parlamentu Peter Liese objavio je da Komisija neće više kupovati vektorska cjepiva koja proizvode AstraZeneca i Johnson&Johnson nego će se ubuduće oslanjati cjepiva na bazi glasničke RNA (mRNA), koje proizvodi BioNTech/Phizer, Moderna i CureVac. Predsjednica Komisije rekla je da je do sada Europskoj uniji isporučeno ukupno 126 milijuna doza cijepiva i da je 100 milijuna doza već primijenjeno,  a 27 milijuna ljudi primilo je dvije doze cjepiva.

 “Što prije dostignemo naš cilj o cijepljenju 70 posto odraslog stanovništva u Europskoj uniji, imamo veće izglede za obuzdavanje virusa”, kaže predsjednica Komisije.


Reci što misliš!