Događaji

#pooštrenemjere

Pripadnici postrojbe Civilne zaštite Zadrane upozoravaju na nove mjere, ali nemaju ovlasti kažnjavati

Zatvaranje kafića i restorana u 20 sati, zabrana prodaje alkohola od 20 sati do 6 ujutro, nošenje maski na frekventnim javnim mjestima poput tržnica, na prostorima oko trgovačkih centara, na praćenju misa na otvorenom – pojačani su paket mjera u koji je od danas krenula i Zadarska županija.

Britanski soj se udomaćio, brže se širi i donosi težu kliničku sliku, pa se bolnicu dnevno zaprima i do petnaestak mlađih, a teže oboljelih pacijenata, objašnjavaju razloge pojačavanja mjera iz Stožera Zadarske županije.

Iako na sunčano, ali hladno jutro, nije bilo gužvi, samo manji broj kupaca nije znao da su od danas maske obvezne i na otvorenim tržnicama Zadarske županije.

"Ajme, nisam znala, ispričavam se.", kazala je Zadranka.

"Hvala Vam, stvarno nisam znala.", objasnila je građanka uz zahvalu.

Trgovci su većinom prihvatili nova pravila.

"Inače non-stop nosim masku, a danas pogotovo. Prije sam znala samo kad ulazim u diskonte i di su veće gužve, a od danas sam krenila nositi definitivno.", tvrdi trgovkinja Nediljka Klanac.

"Ja ne mogu disati s tim, tako kad nema mušterija, ja to skinem, a kad imam mušterija, stavim. A ko može izdržat cili dan pod maskom", rekla je Anka Perović, trgovkinja iz Zadra.

Od svih županija, gledajući na milijun stanovnika, Zadarska ima najmanju stopu smrtnosti od Covida, ali bolnički kapaciteti se i u Zadru i u Biogradu intenzivno pune, pa je glavni zadarski epidemiolog predložio pojačavanje mjera među kojima su i maske na otvorenim prostorima gdje je veća frekvencija ljudi.

"To pravilo vrijedi već godinu dana. Mi smo to samo naglasili da bi se ljudi osvijestili da i na takvim mjestima trebaju biti oprezni. Ta mjera samo treba dati ljudima do znanja da je situacija vrlo ozbiljna", smatra voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadar Alan Medić.

"Znam. Ovde je velika koncentracija vlage, ovde bi tribalo i kišobran nositi."
Pa zašto ne nosite masku?
"Ko kaže da je ne nosim?"
Ali, sada je ne nosite
"Kako ne nosim, evo je."
U džepu?
"Pa, nosim je.", govori Zadranin.

"Ne nosim maske, nisam ih nikada ni nosila i neću."
Zašto?
"Zato jer ne vjerujem u to i neću."
Je l' se bojite kazni?
"
Ne, ne bojim se ničega.", tvrdi gospođa iz Zadra.

Pripadnici postrojbe Civilne zaštite građane upozoravaju na novu mjeru, ali oni nemaju ovlasti ni legitimirati ni kažnjavati.

"Mi smo ovdje trenutno samo da educiramo građane, da im onima koji su skeptici objasnimo što nam je bitno, da se brojke smanje. Možemo upozoriti, educirati ih, dakle, mi niti možemo niti želimo pisati kazne.", kaže voditelj Postrojbe Civilne zaštite Grada Zadra Mate Lukić.

Kažnjavati mogu samo policija i sanitarna inspekcija.


Reci što misliš!