Događaji

#COVID-19

Plenković: Nastavljamo cijepljenje AstraZenecom, korist je veća od rizika

Plenković: Nastavljamo cijepljenje AstraZenecom, korist je veća od rizika
Robert Anic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković je nakon press konferencije EMA-e rekao da Hrvatska nastavlja cijepljenje AstraZenecom

Govorio je o cjepivu AstraZenece nakon što je Europska agencija za lijekove potvrdila da postoji veza između tog cjepiva i stvaranja rijetkih krvnih ugrušaka. EMA je naglasila da je korist od cijepljenja AstraZenecom i dalje veća od rizika zbog mogućih nuspojava, ali su dodali i kako bi stvaranje krvnih ugrušaka trebalo dodati na popis mogućih rijetkih nuspojava.

Hrvatska je, podsjetimo, najviše cjepiva naručila upravo od AstraZenece.

"Uži kabinet vlade imao je sastanak s HZJZ-o i HALMED-om. Činjenica da je postojao određen broj slučajeva gdje je ustanovljena moguća veza između ovog cjepiva i nekih nuspojava, ali stav EMA-e je da je korist od cjepiva veći od rizika i zato HZJZ smatra da se može nastaviti cijepljenje AstraZenecom", rekao je Plenković.

"Cijena nema veze s kvalitetom cjepiva, cijene je odredila EK koja je pregovarala s farmaceutskim kompanijama. Cjepiva štite od smrti i hospitalizacije, tu se ništa nije promijenilo. Normalno je da kad se ovako brzo dođe do otkrića cjepiva protiv covida da dođe do nuspojava kad se procjepljuju milijuni ljudi", rekao je Plenković.

"Ovo je zadaća svih da se izbore za kredibilitet cjepiva"

"Mi smo i ranije apelirali, kad je nekoliko država privremeno obustavilo cijepljenje, da svaka takva odluka u današnjem svijetu utječe i na stavove građana u zemljama gdje nije bilo takvih preporuka. Ovo je zadaća svih koji su uključeni da se izbore za kredibilitet cjepiva", rekao je premijer.

"Mi ćemo nastaviti tražiti mogućnost da se nabave različita cjepiva od drugih kompanija. Što se tiče Sputnika, mi smo podnijeli zahtjev za dokumentacijom i spremni smo naručiti i to cjepivo, ali uvijek je dobro da imamo potvrde nadležnih tijela o kvaliteti pojedinog cjepiva", rekao je Plenković.


Reci što misliš!