Događaji

Tena Šimonović Einwalter

Nova pučka pravobraniteljica: Bit će još tragedija ne poboljšamo li sustav

Nova pučka pravobraniteljica: Bit će još tragedija ne poboljšamo li sustav
Patrik Macek/PIXSELL

Nova pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter rekla je u Newsroomu na N1 da u sustavu socijalne skrbi, između ostalog, treba socijalne radnike rasteretiti administriranja i zaposliti više stručnih ljudi.

Razgovor je, međutim, počeo od činjenice da je donedavno bila zamjenica Lore Vidović i da se do sada vladajući političari nisu previše veselili kritikama iz Ureda pučke pravobraniteljice:

“Kad se kritikama obraćate političarima, oni često na to uzvraćaju političkim porukama. Neki koriste priliku, kad se raspravlja o izvješću, ne govoriti o temi, nego se obraćati svojim biračima kroz kritiku pučke pravobraniteljice.”

Tako se došlo dotle da Sabor nije raspravio izvješće pučke pravobraniteljice već prošle tri godine, što ima posljedice.

“Vidim posljedicu. A posljedica je smanjena provedba preporuka iz tih izvješća. Imamo to da u onim izvješćima koja nisu raspravljena, ispunjenost je 20 posto, u odnosu na 60 posto ispunjenosti preporuka iz izvješća koja jesu raspravljena”, kazala je Šimonović Einwalter.

Što se aktualnih stvari tiče, rekla je da je povećan broj pritužbi građana iz područja prava u zdravstvu, da se sada primjećuje povećan problem s nestašicom lijekova.

Logično, u tom slijedu pojavljuju se pritužbe i na dostupnost cjepiva i na cijepljenje, primjerice na prekoredno cijepljenje.

“Pitanje je što se dogodilo u smislu posljedica. Svi su o tome govorili, a pitanje je kako je sustav reagirao na ono što su građani osjetili da je nepravda”, kazala je pravobraniteljica.

“Trenutno svi koji se žele cijepiti, ne mogu se cijepiti”, konstatirala je.

Šimonović Einwalter govorila je i o sustavu socijalne skrbi, pošto se i to otvara tema nakon što je dvoipolgodišnja djevojčica iz Nove Gradiške umrla od ozljeda zadobivenih u domu bioloških roditelja, gdje je vraćena iz udomiteljske obitelji.

“Svaka ovakva tragedija je strašna, ali dogodit će se nove ako se ne iskoristi prilika da se na njoj nešto nauči i da se sustav sustavno popravlja”, kazala je pravobraniteljica.

Sustav socijalne skrbi očito treba poboljšati, za što je pravobraniteljica između ostalog rekla:

“Rasteretiti od administriranja i zaposliti dovoljno stručnih djelatnika.”

“Imate ne samo premali broj socijalnih radnika, nego oni nemaju potrebne uvjete rada, nekakva terenska vozila kojima bi mogli doći do krajnjih korisnika”, kazala je.


Reci što misliš!