Događaji

#covid-19

Hrvatska radi na ubrzavanju dinamike isporuke cjepiva

Hrvatska radi na ubrzavanju dinamike isporuke cjepiva
Duško Jaramaz/ PIXSELL

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u utorak u Čakovcu da se radi na prebacivanju dostave određenog kontingenta cjepiva iz četvrtog u drugo tromjesečje kako bi se do ljeta pojačala dinamika cijepljenja i da bi to trebalo biti Pfizerovo cjepivo.

„Govorimo o Pfizeru, koji je naznačio da bi mogao ubrzati dostavu. To je tzv. akcelerirana dostava Pfizera u iznosu od 10 milijuna doza koje bi se, prema našem mišljenju, trebale podijeliti među onim zemljama koje zbog sporosti dostave AstraZenece i od njih više naručenih doza cjepiva, mogle kompenzirati i onda bi se otprilike iznivelirali za nekoliko sljedećih mjeseci”, rekao je Plenković.

Predsjednik Vlade je prilikom obilaska Međimurskog veleučilišta odgovarao i na pitanje o dostavi Pfizerova cjepiva. Rekao je da su procjene epidemiološke službe bile da će se maksimalno htjeti cijepiti oko 2,5 milijuna ljudi i da se naručilo ukupno 8,7 milijuna doza cjepiva.

"Problem koji je nastao nije samo kod nas, nego i drugdje, sa sporom proizvodnjom i sa sporom dostavom AstraZenece, koja je bila prva ponuđena narudžba ovoga ljeta”, rekao je Plenković.Dodao je kako je činjenica da će u ovih šest mjeseci u odnosu prema predviđenoj isporuci tih cjepiva u Europu doći samo jedna trećina, a to rezultira smanjenom dostavom i Hrvatskoj, koja je u tom trenu najviše naručila cjepiva od AstraZenece.


Reci što misliš!