Događaji

#turizam

Veliki interes zadarskih turističkih dionika za oznakom "Safe stay in Croatia"

Veliki interes zadarskih turističkih dionika za oznakom
Željko Lukunić/PIXSELL

Od kada su prije desetak dana Ministarstvo turizma i sporta i Hrvatska turistička zajednica pokrenuli ovaj projekt veliko je zanimanje sudionika u turizmu koji žele nositi nacionalnu oznaku sigurnosti "Safe stay in Croatia".

"Safe stay in Croatia" nacionalna je oznaka sigurnosti koja na svjetskoj turističkoj karti Hrvatsku pozicionira kao sigurno i poželjno odredište, koja jamči da svaki turistički subjekt, vlasnik ove oznake, djeluje prema aktualnim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, turističkih i strukovnih udruženja kako bi se u potpunosti zaštitilo zdravlje gostiju. 

Za oznaku se može prijaviti niz subjekata s kojima naši gosti dolaze u doticaj - od benzinskih postaja do zračnih luka i trajekata, kao i hotela, marina, privatnih apartmana, muzeja i drugih atrakcija. Direktorica Turističke zajednice Zadarske županije Mihaela Kadija ističe da je već u par dana od početka kampanje pristiglo više od 200 zahtjeva za dobijanje oznake sigurnosti, koja je besplatna. 

Prema posljednjim informacijama broj zahtjeva za oznakom porastao na više od 400 različitih sudionika u turizmu u Zadarskoj županiji.

Zahtjev za korištenje oznake podnosi se preko internetske stranice.  Oznaka „Safe stay in Croatia“ gostima omogućava lakše prepoznavanje onih odredišta, turističkih atrakcija i pružatelja usluga u turističkoj djelatnosti koji su usvojili nacionalne i svjetske standarde zdravstvene i higijenske zaštite. Korisnici platforme moći će pretraživati online sve dionike turističkog sektora koji nose tu oznaku i pronaći relevantne informacije o zdravstvenim i sigurnosnim protokolima u sedam osnovnih kategorija (nautici, sportu i rekreaciji, atrakcijama, turističkim vodičima i agencijama, prometu, ugostiteljstvu i smještaju), a naći će i informacije o tomu kako postupiti u slučaju sumnje na bolest COVID-19.