Događaji

#info

Događanja u Gradskoj knjižnici u tjednu od 8. do 13. ožujka

Događanja u Gradskoj knjižnici u tjednu od 8. do 13. ožujka

U nastavku donosimo pregled obavijesti iz Gradske knjižnice Zadar za tjedan od 8. do 13. ožujka 2021. god.

utorak, 9. ožujka 2021.

12:00-13:00, YouTube GKZD, Knjigu Narodne knjižnice u tranziciji - sociološki aspekti virtualno će predstaviti autorica dr. sc. Dijana Sabolović-Krajina i doc. dr. sc. Martina Dragija Ivanović. Predstavljanje je moguće pratiti putem YouTube kanala Gradske knjižnice Zadar na poveznici: https://youtu.be/shxh3iWsF8E

org. Društvo knjižničara Zadar, Gradska knjižnica Zadar, Odjel za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru

srijeda, 10. ožujka 2021.

11:00-11:30, ispred Knjižnice, U sklopu programa poticanja čitanja Mozak treba vježbati. Najbolje čitanjem., Knjižnicu će posjetiti djeca iz Dječjeg vrtića Sunce. Gosti na radionici su Josipa Nekić i Ivan Karavida iz Plivačkog kluba Zadar. 

org. Gradska knjižnica Zadar, Dječji vrtić Sunce

četvrtak, 11. ožujka 2021.

10:00-10:30, Dječji odjel, U sklopu programa poticanja čitanja Mozak treba vježbati. Najbolje čitanjem., a preko aplikacije ZOOM, s Dječjeg odjela čitamo priče djeci Dječjeg vrtića Maslačak. 

org. Gradska knjižnica Zadar, Dječji vrtić Maslačak

Izložbe i ostala događanja:

Od 1. do 20. ožujka 2021., Ulazni dio i YouTube kanal Knjižnice, video-izložba  

Miljenko Domijan: Od oka k srcu – Biljezi sjećanja

Video izložba Od oka k srcu – Biljezi sjećanja autora Miljenka Domijana donosi njegove objedinjene, ranije izlagane cikluse fotografija Anima et Corpus (Muzej Mimara, 2008.), Bukovička priča – fotozapisi iz 1974. godine (izlagane u Etnografskom muzeju Split 2010. godine), Terra Toscana (Muzej Mimara, 2011.), Mare Morlacco (Galerija umjetnina Narodnog muzeja Zadar, 2013.), Pariški zapisi i flanerije (Studio Moderne Galerije „Josip Račić“, Zagreb, 2015.), Kraške ljepotice Zadarske županije (Galerija umjetnina Narodnog muzeja Zadar, 2015.), fotografije iz ciklusa Lubenice za dušu (Creski muzej, 2019.), još neizlagan ciklus fotografija Armenia Sacra (2013.) te fotografije i crteže iz nedavno objavljene monografije Dvije obale (2019.).

Galerija Klovićevi dvori ostvarila je izložbeni projekt koji prikazuje umjetničke fotografije našeg uvaženog zadarskog i državnog konzervatora i povjesničara umjetnosti Miljenka Domijana. Izložba Od oka k srcu – Biljezi sjećanja bila je postavljena u Galeriji Klovićevi dvori u periodu od 30. travnja do 26. srpnja 2020. godine. Kustosica izložbe je Valentina Galović. 

Miljenko Domijan aktivno je djelovao na zaštiti i obnovi hrvatske kulturne baštine obnašajući dužnosti ravnatelja Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Zadru, zatim glavnog konzervatora Republike Hrvatske, pomoćnika ministra kulture za zaštitu kulturne baštine i predsjednika Nacionalne komisije ICOMOS-a. Za svoj rad nagrađen je brojnim nagradama i priznanjima. Za sebe govori kako je „konzervator vokacijom, a fotograf potrebom duše“, no fotografije ne stvara samo za svoju dušu, već se samostalnim izložbama trudi približiti ljepotu europske i hrvatske kulturne baštine svima zainteresiranima.

org. Gradska knjižnica Zadar

8. –  13. ožujka 2021., Dječji odjel,  

Mato Lovrak

Povodom obilježavanja godišnjice rođenja književnika Mate Lovraka (8. ožujka 1899.), u ponedjeljak će korisnici na Dječjem odjelu kroz kviz moći odgovarati na pitanja o životu i djelima ovog hrvatskog dječjeg pisca, a tijekom cijelog tjedna na panou će biti izloženi dječji radovi učenika 3. c razreda Osnovne škole Stanovi na temu lektire Vlak u snijegu.

org. Gradska knjižnica Zadar 

12. veljače –  12. ožujka 2021., sve lokacije Knjižnice,  

Čitam, dam, sretan sam - svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj!

Povodom Međunarodnog dana darivanja knjiga (14. veljače), a u okviru Nacionalne kampanje „Čitaj mi!“, pod geslom Čitam, dam, sretan sam - svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj!, Gradska knjižnica Zadar pridružuje se akciji prikupljanja slikovnica i knjiga koja će trajati od 12. veljače do 12. ožujka 2021. Knjige se prikupljaju u Središnjoj knjižnici, ograncima i bibliobusu.

org. Gradska knjižnica Zadar 

Čitateljska putovnica

Uz akciju Besplatnog upisa učenicima prvih razreda osnovnih škola, u suradnji sa školama pokrećemo program Čitateljska putovnica. Cilj programa je poticanje čitanja s naglaskom na zajedničko čitanje roditelja i djece. Zadatak je odabrati i pročitati najmanje dvije knjige mjesečno. Za svaku pročitanu knjigu prilikom dolaska u Gradsku knjižnicu Zadar (Dječji odjel Središnje knjižnice, Ogranke i bibliobuse) djeca će dobiti pečat u svoju Čitateljsku putovnicu. Program traje od listopada 2020. do svibnja 2021.

Uključi se knjigom

Gradska knjižnica Zadar potpisala je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava (UP.02.1.1.12.0026) za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014. – 2020. u svrhu provedbe projekta Uključi se knjigom s ciljem nabavke biblio-kombija. Provedbom projekta osigurat će se novo vozilo te proširiti usluge za korisnike Gradske knjižnice Zadar koji posjećuju bibliobusna stajališta s naglaskom na posebno osjetljive skupine korisnika – osobe s invaliditetom na području urbane aglomeracije ZD.

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA bila je tehnička pomoć u pripremi projekta te da će stupanjem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava (UP.02.1.1.12.0026) i nadalje biti tehnička pomoć tijekom provedbe projekta. Osigurana sredstva za pružanje tehničke pomoći su iz projekta ''ZADRA NOVA ZA VAS'', s ciljem povećanja korištenja sredstava EU fondova u Zadarskoj županiji putem jačanja kapaciteta regionalnog koordinatora Agencije ZADRA NOVA te kontinuiranom podrškom javnopravnim tijelima u pripremi i provedbi projekata te jačanjem kapaciteta (potencijalnih) prijavitelja u pripremi i provedbi projekata.

Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Republike Hrvatske kao Upravljačko tijelo u postupku odabira projekta u okviru otvorenog trajnog Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava „Aktivno uključivanje i poboljšanje zapošljivosti te razvoj inovativnih socijalnih usluga za ranjive skupine unutar 7 urbanih aglomeracija/ područja Osijek, Pula, Rijeka, Slavonski Brod, Split, Zadar i Zagreb”, Odlukom o financiranju dodijelilo je iznos od 2.703.360,00 HRK bespovratnih sredstava za projekt Uključi se knjigom. Bespovratna sredstva osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%) i iz Europskog socijalnog fonda (85%). Osim Gradske knjižnice Zadar koja je prijavitelj, partneri na projektu su i Grad Nin, općine Poličnik, Preko i Galovac te Udruga HVIDR-a Zadar.

Biramo najbolji straničnik!

Povodom manifestacije Zadar čita Gradska knjižnica Zadar poziva djecu u dobi od 8 do 14 godina da se pridruže izazovu izrade straničnika pod nazivom Biramo najbolji straničnik!. Izazov traje od 1. do 20. ožujka 2021. godine. Sve zainteresirane pozivamo da osmisle i izrade straničnik prema motivima iz bogatog svijeta bajki. U izazovu možete sudjelovati s najviše tri straničnika koji moraju biti točno određenih dimenzija: 52x232mm (korisni prostor = 46x226mm uz 3 mm napusta).

Straničnici mogu biti izrađeni bilo kojom crtačkom, grafičkom ili slikarskom tehnikom. Radovi se mogu osobno donijeti na Dječji odjel Gradske knjižnice Zadar ili poslati poštom na adresu Stjepana Radića 11 b, 23 000 Zadar. Potrebno je navesti ime i prezime, kontakt te naslov knjige i pisca ili priče prema kojoj je straničnik izrađen. Po završetku izazova izabrat će se najbolji straničnik koji će ujedno biti i otisnut, kao nagrada autoru za njegov rad.

Rad Knjižnice organiziran je prema preporukama epidemiologa: 

  • Dozvoljen je slobodan pristup građi na policama uz pridržavanje mjera socijalnog distanciranja i dezinfekcije ruku. Odrasle osobe dužne su koristiti maske, djeca ne. Vrijeme boravka među policama je ograničeno na 15 minuta. 

  • dostupni su svi odjeli i službe Knjižnice osim igraonice i korištenja računala

  • ulaz korisnika u sve ogranke Knjižnice ograničen je na 4 osobe, uz pridržavanje svih propisanih mjera

  • u bibliobus može ući jedan korisnik u jednom trenutku 

  • preporučuje se korištenje beskontaktnih kartica prilikom naplate usluga u Knjižnici

  • preporučuje se korištenje elektroničke verzije iskaznice Knjižnice putem aplikacije Stocard koja se može preuzeti besplatno

  • pri ulasku u Knjižnicu, obvezno je mjerenje temperature na digitalnom toplomjeru

  • molimo korisnike da odustanu od dolaska u Knjižnicu ako imaju povišenu temperaturu ili respiratorne smetnje 

  • Za korištenje Studijske čitaonice potrebna je prethodna rezervacija dvosatnog termina na studijska@gkzd.hr ili broj tel. 023/301-124.

Zbog trenutne epidemiološke situacije, korisnicima koji nisu u mogućnosti vratiti posuđenu knjižničnu građu jer se nalaze u samoizolaciji ili su zaraženi virusom Covid-19, zakasnina za knjige će se zaustaviti i neće se obračunavati do ponovnog dolaska korisnika u Knjižnicu. Molimo korisnike koji se nađu u takvoj situaciji da nas o tome obavijeste na e-mail gkzd@gkzd.hr ili tel. 301-103.


Reci što misliš!