Događaji

početak građenja 100 stanova za mlade obitelji

Svečano položen kamen temeljac za izgradnju POS-a u ulici Krste Odaka

Svečano položen kamen temeljac za izgradnju POS-a u ulici Krste Odaka

Kamen temeljac za izgradnju višestambene građevine iz Programa POS-a u Gradu Zadru na lokaciji Crvene kuće položili su gradonačelnik Branko Dukić, direktor APN-a Dragan Hristov, župan Božidar Longin i ministar Darko Horvat. Ovim činom obilježen je početak građenja 100 stanova za mlade zadarske obitelji.

Gradonačelnik Dukić opisao je to kao jedan od društveno najvrjednijih projekata u našem gradu:

"Na sreću i nažalost, živimo u gradu u kojemu su nekretnine izuzetno skupe, obiteljima na početku svojih poslovnih karijera često i nedostižne. Program POS-a nudi ovim obiteljima mogućnost da dođu do svoje nekretnine. Ovom izgradnjom, ulaganjem u infrastrukturu i kvart Crvene kuće postaje urbani i urbanizirani dio grada. Tu priču ćemo zaokružiti izgradnjom škole, čime će se dovršiti centralne funkcije naselja koje će onda živjeti kao samostalna jedinica.

Do sada smo u Zadru izgradili 430 stanova POS-a čime smo omogućili mladima da ostanu živjeti i raditi u gradu. U fokusu naše gradske uprave čitavo ovo vrijeme su mladi, a vidljivo je to i u gradskom proračunu: građenje i uređenje vrtića, smanjenje cijene boravka u njima, uvođenje poslijepodnevne smjene,  gradnja novih ili uređenje i opremanje naših osnovnih škola, nabavka školske i učeničke opreme, stipendiranje učenika i studenata, razvoj sveučilišta. Već planiramo nove lokacije za stanove POS-a, ali i POS-program za poticanu izgradnju obiteljskih kuća, te također program POS-a za najam koji se može kasnije pretvoriti u otkup da mladima još više olakšamo stjecanje nekretnine."

Ministar graditeljstva Darko Horvat rekao je: 

"Unatoč teškim potresima koji su zadesili Zagreb i Banovinu, a čije ćemo štete morati sanirati uz velike izdatke, program POS-a  i subvencija ide dalje jer je to jedan od prioriteta države. Imamo i novi iskorak u ovom modelu, država će ubuduće moći osigurati zemljište što će utjecati na konačnu cijenu metra kvadratnog stana i olakšati kupovinu mladim ljudima, kako bi ostali u Hrvatskoj. Nema veće radosti nego biti dio tima koji će danas ovdje položiti kamen temeljac za 100 novih stanova."

Na lokaciji Crvene kuće, u ulici Krste Odaka, gradit će se višestambena građevina s ukupno 100 stambenih jedinica s pripadajućim spremištima i 146 parkirnim mjestima, za svaki stan pripadajuće parkirno mjesto te dodatnih 46 zajedničkih parkirnih mjesta. Ukupna neto korisna površina građevine iznosi  6.932,89 m² NKP-a .

Na temelju javnog nadmetanja za predmetne  radove, koje je raspisala Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama , odabrana je ponuda društva Lavčević Zadar d.o.o. Zadar, kao ekonomski najpovoljnija ponuda. Rok izgradnje je 600 dana od dana uvođenja u posao. Predviđena prodajna cijena stana iznosi 1.215 E/m2 po neto korisnoj površini stana. Vrijednost ukupne investicije je oko 64.000.000,00 kuna, od toga 19.000.000,00 kuna iznose poticajna sredstva Republike Hrvatske, a oko 9.000.000,00 kuna  poticajna sredstva Grada Zadra.


Reci što misliš!