Događaji

#covid-19

Plenković: Vlada pripravna nabaviti Sputnjik V

Plenković: Vlada pripravna nabaviti Sputnjik V
Slavko Midzor/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak da je Vlada više nego pripravna nabaviti rusko cjepivo Sputnjik V kada ga Europska agencija za lijekove odobri.

Plenković je na sjednici Vlade rekao da je Vlada od ruske strane zatražila dodatnu dokumentaciju o cjepivu Sputnjik V te istaknuo da je očito započeta formalna procedura da ga EMA odobri.

"Učinit ćemo sve bilateralno da vidimo detalje. Kada Agencija odobri cjepivo mi smo više nego pripravni da ga nabavimo i dodatno stavimo u funkciju zaštite građana od pandemije", poručio je premijer.

Tijekom ožujka se očekuje odobrenje EMA-e za cjepivo Johnson&Johnson, što je, rekao je, novih 900.000 doza u dolasku, u određenoj u dinamici distribucije. Naveo je da je što se tiče cjepiva prema dosadašnjim podacima utrošeno više od 242.000 doza, od čega je jednu dozu primilo 121.000 ljudi, a 60.000 ljudi obje doze. Dodao je i da se preko portala Cjepise u tri dana prijavilo 42.500 ljudi, a preko besplatnog telefona 0800 0011 javilo se oko 3000 ljudi.

Plenković je istaknuo da i dalje imamo relativno dobru epidemiološku situaciju. Po tjednoj incidenciji smo na četvrtom najboljem mjestu unutar EU te imamo najmanju incidenciju među mediteranskim zemljama i drugu najmanju među zemljama srednje Europe, rekao je. Premda bilježimo određeni rast proteklih dana, prošlog tjedna 26 posto, a ovaj tjedan rast od 20 posto bili smo, kazao je, u prilici da se ponovno omogući rad ugostiteljskih objekata i vrate treninzi.

Ističući da se radilo o iskoraku ka što normalnijem načinu života, apelirao je da se na tom tragu zadrži oprez kako bi održali trend smanjenja broja hospitaliziranih, preminulih i onih na respiratoru. S obzirom da u pojedinim županijama bilježimo žarišta, županijski stožeri u dogovoru sa Nacionalnim stožerom donose i strože mjere kako bi se obuzdalo eventualno novo širenje epidemije.

Vezano za aktivnosti oko potresa, premijer je rekao da je intenziviran rad na dovršetku procjena šteta, očekuju da se proces okonča i da Vlada putem Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova u rokovima podnese zahtjev za sredstva iz Europskog fonda solidarnosti.