Događaji

#ribarstvo

Novi veliki uspjeh Cromarisa u uzgoju riba

Novi veliki uspjeh Cromarisa u uzgoju riba

Cromaris nastavlja s inovacijama u ribarstvu pa je tržištu prije nekoliko tjedana ponudio uzgojenog gofa.

Nakon orade, brancina i hame ovo je još jedna vrsta kvalitetne ribe izašla iz uzgajališta tvrtke koja je 6. po količini proizvedene mediteranske ribe u svijetu. Po načinu ishrane i preživljavanja plava, no po nutricionističkim vrijednostima cijenjena bijela riba- mediteranski gof je iz Cromarisovih kaveza krenuo u osvajanje tržišta nakon 2 i pol godine eksperimentalnog uzgoja.

U Europi ga u ponudi ima samo jedan uzgajivač u Španjolskoj i jedan u Grčkoj. Direktor tvrtke Goran Markulin za program Radio Zadra je potvrdio:  Gof je u ponudi u Cromarisovim ribarnicama u Hrvatskoj, većina te ribe ide u izvoz međutim naše ribarnice u Zadru,Preku i Zatonu će imati tu ribu u ponudi. Prosječna veličina je oko 2 kg, prvenstveno ga prodajemo u kašeti kao klasičnu svježu ribu i cijena kilograma je 124, 99 kuna. 

Uzgoj gofa je izazovan i znatno zahtjevniji od uzgoja orade, brancina i hame dodaje Markulin: Sama kompleksnost očituje se prvenstveno u hrani koju je potrebno dati toj ribi i u brizi jer je sklona određenim parazitima ukoliko se odbor ne pazi. Razlika je jer su kod brancine i orade tehnološki procesi uzgoja daleko razvijeniji nego kod tih novih vrsta.

Prve reakcije kupaca su vrlo pozitivne, tvrdi direktor najbrže rastuće tvrtke u europskoj marikulturi . Čak i u otežanim okolnostima u 2020-toj, Cromaris je uspio prodati više od 10 tisuća tona svojih proizvoda, a 85% prihoda ostvareno je od izvoza. Što se gofa tiče, za početak godišnje se na ribarnice planira plasirati 50 do 100 tona. Za idući tjedan već Markulin najavljuje i izlazak „cara od riba“ – kupcima će zadarski prehrambeni div ponuditi i uzgojenog zubaca: Od idućeg tjedna zubaca će biti u Hrvatskoj. Mislim da će gof biti utorkom ujutro a zubatac srijedom ujutro u ribarnicama - otkrio nam je Markulin.

Zubatac će biti dostupan u pecaturi od 600 grama u prosjeku, a treba reći da su u uzgoj ribljeg cara stručnjaci zadarske škole marikulture krenuli još 2011. Godine.  Nadamo se kako će obje inovacije dobiti potvrdu svjetski priznatih kuća za ocjenu kvalitete prehrambenih proizvoda, a te certifikate imaju gotovo svi Cromarisovi proizvodi.