Događaji

#hrvatska

B.a.B.e. pozvale žene žrtve online nasilja da ga prijave

B.a.B.e. pozvale žene žrtve online nasilja da ga prijave
Davor Puklavac/PIXSELL

Udruga B.a.B.e. u četvrtak je, u povodu početka projekta "SURF and SOUND" i sveobuhvatne borbe protiv online nasilja prema ženama, pozvala žrtve da prijave online nasilje.

Za pomoć se mogu obratiti udruzi, na broj telefona 01 4663 666 ili e-mail: babe@babe.hr.

"Svaka peta mlada žena u dobi od 18 do 29 godina trpi online seksualno uznemiravanje, a velika većina njih trpi i seksualno ili fizičko nasilje od strane intimnog partnera", upozorila je u priopćenju udruga B.a.B.e.

U udruzi su istaknuli da žene u online svijetu imaju 27 puta veću šansu biti uznemiravane, a online nasilje događa im se u izrazito ranoj dobi. Istraživanje je, kažu, pokazalo da je devet milijuna djevojčica u Europi pretrpjelo online nasilje do svog 15. rođendana.

"S obzirom na veliki utjecaj društvenih mreža i digitalne tehnologije na komunikaciju u današnjem svijetu, izloženost online nasilju za žene je velika", upozorili su i istaknuli kako je ta izloženost vidljiva i u svakodnevnom radu njihovog pravnog i psihološkog savjetovališta, koje bilježi trend porasta prijava online nasilja među ženama.

U udruzi B.a.B.e. objasnili su da se online nasilje prema ženama najčešće manifestira u obliku objavljivanja intimnih fotografija ili snimki na internetu te društvenim mrežama, a nakon strelovitog i nekontroliranog širenja takvih materijala, problem za žrtve postaje sve veći.

"Zbog ustaljenih rodnih stereotipa i neupućenosti šire javnosti u problematiku, žene se suočavaju s društvenom osudom i isključivanjem te prebacivanjem odgovornosti s nasilnika na žrtvu, odnosno porukom - sama si kriva", naveli su iz udruge B.a.B.e. te poručile ženama: "Nisi kriva!".

Najavili su da će projektom "SURF and SOUND - Support, Unite, Respond, Fight to Stop Online violence" raditi sustavno kroz sveobuhvatan pristup sa svim važnim dionicima, kako bi se umanjila pojavu online nasilja prema ženama u društvu.

Projekt će se provoditi dvije godine, a partner udruge B.a.B.e. u provođenju projekta je Agencija za elektroničke medije. Vrijednost projekta "SURF and SOUND" je nešto veća od 1,5 milijuna kuna od čega se 80 posto financira iz programa Rights, Equality and Citizenship Europske unije (2014-2020), stoji u priopćenju.