Događaji

30. travnja i 1. svibnja

Na Međunarodnim Danima masline Zadar 2021 očekuju se uzorci iz svih sedam županija jadranske Hrvatske

Na Međunarodnim Danima masline Zadar 2021 očekuju se uzorci iz svih sedam županija jadranske Hrvatske

Ako se epidemiološka situacija popravi svoje sudjelovanje na 23. po redu Međunarodnoj manifestaciji Dani masline 30. travnja i 1. svibnja ove godine u Zadru najavljuju i maslinari iz susjednih zemalja Italije, Slovenije, BiH i Crne Gore,


Natjecateljski dio će se svakako održati, a sve ostalo zavisi od epidemiološke situacije, kaže Benito Pucar najavljujući  23. Međunarodnu manifestaciju  Dane masline 2021  koja će se ove godine održati  30. travnja  i 1. svibnja  u Zadru. 

Za ovogodišnju manifestaciju, poručuju organizatori,  uzorke ulja potrebno je donijeti ili poslati na adresu Zavod za javno zdravstvo Zadar, 23000 Zadar, Ljudevita Posavskog 7a, IV kat, Služba za zdravstvenu ekologiju i zaštitu okoliša. 

Natjecanje u dvije kategorije 

Za sudjelovanje na manifestaciji potrebno je donijeti ili poslati ukupno 2 x 0,5L maslinovog ulja. Rok za dostavu uzoraka 29. 03. 2021. godine. Kotizacija za sudjelovanje iznosi 200,00 kn po uzorku.

Podatci za plaćanje: 

IBAN UDRUGE: HR9223900011100510842
MODEL: 00, POZIV NA BROJ: datum uplate ili OIB, Opis: Kotizacija za Dane maslina Zadar 2020. 

Kemijsku analizu (Peoksidni broj, SMK, K-brojeve) raditi će i ove godine akreditirani laboratorij Zavoda za javno zdravstvo, a senzorsku analizu Profesionalni panel Zavoda za javno zdravstvo Zadar.

Benito Pucar, koji je i predsjednik Organizacijskog odbora ove  sve prestižnije maslinarske smotre otkriva da je, nakon razgovora i dogovora s maslinarima i predstavnicima njihovih udruga,  dogovoreno da se na ovogodišnjoj manifestaciji natjecanje odvija u dvije kategorije kao i do sada i to:

- kategorija otvorenih ulja
- kategorija pakovine

Svi zainteresirani maslinari mogu se dodatno informirati putem telefona, mobitela i e-maila. 

Kontakti: Filip Erceg – 099/ 510 91 54, Matko Bačinić – 095/ 908 37 31 Zavod za javno zdravstvo Zadar:023/  301 – 355, 300 – 856, e-mail: info@danimasline.com, bpucar@zjz-zadar.hr

Osim natjecateljskog Dani masline, ističe Pucar,  imaju i edukativni te humanitarni karakter. 

Maslinarski marendin za linearni akcelerator

Pogramom su predviđeni stručni skupovi na kojima će eminentni stručnjaci prezentirati najnovija agrotehnička dostignuća u maslinarstvu i uljarstvu. U planu su i vođene degustacije maslinovih ulja s ciljem da potrošači nauče razlikovati dobro od lošeg ulja.
Humanitarni dio manifestacije, kao i dosadašnjih godina odvijao bi se u sklopu popularnog Maslinarskog marendina gdje za konzumaciju tradicionalnih jela i domaćih vina konzumenti daju dobrovljene priloge za Opću bolnicu Zadar kao što su, primjerice, i dosad davali za nabavku  uređaja za zračenje - linerarnog akceleratora  neophodnohg u liječenju onkoloških bolesnika. Ulje preostalo nakon ocijenjivanja i vođenih degustacija  donirati će se potrebitim štićenicima Doma sv. Frane u Zadru.

- Nadamo se da će se situacija s korona virusom popraviti kako bismo se mogli zajedno družiti i jedni od drugih učiti,  kaže Benito Pucar. Bilo bi lijepo, dodaje, da se kao u godinama  prije korone, okupe maslinari iz svih sedam jadranskih županija, od Savuudrije do Prevlake, ali i maslinari iz susjednih zemalja Italije, Slovenije, BiH i Crne Gore, koji najavljuju svoje sudjelovanje na 23. po redu Međunarodnoj manifestaciji   Dani masline 2021 u Zadru.  


Reci što misliš!