Događaji

Novi soj s izleta u Zanzibar

Capak: Potvrđena dva slučaja njujorškog soja koronavirusa

U Hrvatskoj je dosad potvrđeno 60 slučajeva britanskog soja koronavirusa, tri slučaja južnoafričkog soja i dva slučaja njujorškog soja, o kojem zasad ne znamo puno, izvijestio je u ponedjeljak ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

O njujorškom soju, o kojemu su se informacije pojavile krajem prošloga tjedna, malo se zna osim da se širi brže i da udio tog soja u New Yorku raste, rekao je Capak na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Tri osobe s južnoafričkim sojem bile su na izletu u Zanzibaru. "Dobili smo od ECDC-a potvrdu za dvije osobe koje su u Zanzibaru bile krajem prvog mjeseca, one su završile u karanteni i nije bilo prijenosa bolesti na okolinu. Za jednu osobu čekamo potvrdu, bila je u Zanzibaru 16. veljače, prije završetka izleta je došla kući, imamo sumnju na južnoafrički soj, a potvrda će doći od ECDC-a", kazao je Capak. 

Dodao je kako sve osobe koje u Hrvatsku dolaze iz Južnoafričke Republike i Zanzibara podliježu istim mjerama kao i osobe koje dolaze iz Velike Britanije i Brazila. 

Karantena se ponovno produžuje na 14 dana jer razlozi za njezino skraćivanje na 10 dana više ne postoje - tada je bio veliki broj zaraženih zdravstvenih djelatnika, što više nije slučaj, a pojavile su se opasne varijante virusa koje se brže šire.

"Postotak osoba koji oboli nakon 10. do 14. dana predstavlja rizik veći nego prije. Što se tiče same mjere izolacije, za bolesne će to ostati 10 dana jer sve više ima dokaza u literaturi da osoba nakon 10. dana nije zarazna", rekao je Capak. 

Najavio je da će do kraja tjedna u Hrvatsku stići 23.400 doza Pfizerova cjepiva i 7200 doza AstraZenece.


Reci što misliš!