Događaji

#preko

Korisnicima projekta “Otočka žena” stigli besplatni higijenski paketi

Korisnicima projekta “Otočka žena” stigli besplatni higijenski paketi
Naši školji

Projekt Općine Preko “Otočka žena”, u sklopu kojega je na poslovima pružanja besplatne pomoći starijima od 65 godina zaposleno pet žena, otišao je ovaj tjedan korak dalje.

Za 30 korisnika na području Općine Preko o kojima brinu zaposlene žene, osigurana je besplatna dostava higijenskih potrepština.

- Higijenske potrepštine dostavljat će se jednom mjesečno u sva domaćinstva kako naši korisnici i žene koje skrbe  o njima ne bi imali nikakvih troškova i brinuli o tome nedostaje li im nešto. Sve je financirano u sklopu projekta, za što je Općina Preko iz Europskog socijalnog fonda dobila 464.300 kuna, kazao je općinski načelnik Jure Brižić.

Paketi higijenskih potrepština koje su podijeljene korisnicima uključuju deterdžente za pranje rublja i suđa, sredstva za održavanje čistoće kućanstava, sredstva za održavanje osobne higijene – sapune, šampone, vlažne maramice, toaletni papir… te pomagala poput metle, krpa za pranje i slično.

Prilikom podjele paketa posjetili smo 85-godišnju gospođu Blaženku Matacin u Preku, o kojoj od 1. veljače svakodnevno brine i pomaže joj jedna od zaposlenih žena u sklopu projekta.

-Već sam drugu godinu korisnica usluge dostave kuhane hrane i to mi je puno pomoglo jer zbog slabe pokretljivosti više ne mogu sama kuhati. A otkad je prije mjesec dana došla Nataša, moj je život dobio novu kvalitetu jer sada ne moram ni o čemu razmišljati. Nataša dolazi svaki dan, sve očisti, donese mi sve što trebam iz trgovine, apoteke, plati račune, razgovara sa mnom, brine o svemu…. Napravi sve što mi je u tom danu potrebno, a ja zbog bolesti ne mogu, govori gospođa Matacin i ne krije iznenađenje paketom higijenskih potrepština koje je dobila.

O ovakvoj pomoći starijima koji žive sami ili su veći dio dana usamljeni jer njihovi ukućani rade, kaže, do prije nekoliko godina nije mogla ni sanjati i zato zahvaljuje i Općini Preko koja je mislila na najugroženiju skupinu kojoj pripada i ona.

U sklopu projekta “Otočka žena” besplatna pomoć starijima i nemoćnima uključuje dostavu namirnica, pomoć u pripremi obroka u kućanstvima korisnika, pomoć u održavanju čistoće domova, pomoć pri oblačenju i svlačenju, brigu o higijeni i osobnom izgledu, pomoć u socijalnoj integraciji, pomoć u posredovanju u ostvarivanju raznih prava (dostava lijekova, plaćanje računa, dostava pomagala i sl.), pružanje podrške korisnicima kroz razgovore i druženje te uključivanje u društvo, pratnju i pomoć u različitim socijalnim aktivnostima i druge poslove vezane uz skrb starijih osoba.