Događaji

#koronavirus

Johnson: Britanija se nada povratku u normalu krajem lipnja

Johnson: Britanija se nada povratku u normalu krajem lipnja
AP Images

Britanski premijer Boris Johnson rekao je u ponedjeljak da se nada povratku zemlje u gotovo normalu do kraja lipnja, predstavljajući svoju opreznu ali nepovratnu strategiju izlaska iz karantene, koja će početi otvaranjem škola početkom ožujka.

Najteže koronavirusom pogođena zemlja Europe s više od 120.000 umrlih, Velika Britanija je u karanteni treći puta zbog eksplozije epidemije izazvane zaraznijim sojem koji se pojavio na jugu Engleske i doveo bolnice na rub mogućnosti. 

Prema rasporedu za svaku regiju, zemlja se sada sprema malo popustiti mjere, jer su one uz kampanju cijepljenja dovele smanjenja zaraza, hospitalizacija i umrlih.

"Ne možemo u nedogled ustrajati s mjerama koje slabe naše gospodarstvo, mentalno i fizičko zdravlje", objasnio je premijer Johnson zastupnicima tijekom predstavljanja plana u četiri velike etape. "Zato je važno da ove smjernice budu oprezne ali i nepovratne", naglasio je.

U Velikoj Britaniji s 56 milijuna stanovnika, prvo se otvaraju škole 8. ožujka. Od 29. ožujka ukida se odredba o ostanku doma, i skupovi vani će biti ograničeni na 6 osoba ili dva različita kućanstva.

Dućani koji nisu nužni, frizeri, pubovi, ali samo terase, te muzeji, morat će pričekati 12. travnja. Kina, hoteli, stadioni (s najviše 10.000 ljudi) i restorani će biti otvoreni 17. svibnja, kada će se članovi raznih kućanstava moći sastati u zatvorenim prostorima.

Ukoliko to zdravstvena situacija dozvoli, mjere ograničenja društvenih kontakata će biti ukinute 21. lipnja najranije, kao i rad od kuće.

Boris Johnson je rekao da će svaka odluka biti odnesena na temelju znanstvenih podataka, poput učinkovitosti cjepiva i pada hospitalizacija.  

Vlada temelji svoju strategiju izlaska iz krize na kampanji cijepljenja, pokrenutoj početkom prosinca koja je u punom zamahu. Svaka treća odrasla osoba je primila prvu dozu cjepiva, ili više od 17,5 milijuna ljudi, a do sredine travnja bi svi stariji od 50 godina trebali biti djelomično cijepljeni. 

Vlada je obećala da će svim odraslima do kraja srpnja biti ponuđena prva doza cjepiva protiv covida. 

"Vjerujem da je program cijepljenja promijenio situaciju u našu korist", naglasio je Johnson.

Prije tih objava, neki posebno jako pogođeni sektori poput hotelijerstva istaknuli su da su razočarani što se ne mogu brže otvoriti.

Laburistička oproba brani smanjenje BDP-a kako bi se pomoglo tom sektoru. "Treba pomoći tvrtkama i osigurati njihovo preživljavanje" rekao je u nedjelju šef Laburista Keir Starmer.


Reci što misliš!